Volledig scherm
Ad Wilde naast zijn nieuwe slagerij, uitkijkend op de nieuwe parkeerplekken die in de maak zijn. © FotoMeulenhof

Slager Ad Wilde: ‘Straakven was winkelcentrum van achterkanten’

HELMOND - Er ligt niet veel meer dan een stoep, maar wel een efficiënte. Winkel-centrum Straakven in Helmond krijgt daar zestig extra parkeerplaatsen. Het gedateerde 'boodschappen-centrum' krijgt nieuw leven ingeblazen.

‘Het was een winkelcentrum van achterkanten", begint Ad Wilde (60) te vertellen. Hij runt nu als vierde generatie slagerij Ad Wilde in Winkelcentrum Straakven, Helmond-oost. ,,Waar je ook vandaan kwam, het was altijd een winkelachterkant waar je tegenaan stuikte. Het was gewoon niet aantrekkelijk." Volgens hem belooft de renovatie van wat hij het 'boodschappencentrum' noemt veel goeds: ,,Mensen willen gewoon even snel winkelen en weer weg. Door de nieuwe parkeerplaatsen is dit ook echt mogelijk."

Ook de 49-jarige Angelo Leenen is erg positief over de verbouwing. Zijn ouderenwinkel Leef & Zorg bevond zich in het inmiddels gesloopte paviljoen, maar is nu net als slager Wilde gevestigd in een winkelpand aan de Geysendorfferstraat, tegenover de parkeerplaatsen. ,,Mijn doelgroep is natuurlijk niet goed ter been en door het tekort aan parkeerplekken moest er soms verder gelopen worden. Dat zorgde nog wel eens voor problemen natuurlijk."

Bijzonder

Naast de ingreep op het paviljoen en de komst van extra parkeergelegenheid ondergaat de Lidl op het plein een grote renovatie. ,,En dat is bijzonder voor Helmond", gaat Leenen verder. ,,Je ziet namelijk overal dat Lidl's worden vernieuwd, maar in Straakven krijgt bijna alles een update. Het centrum zal dadelijk veel meer openheid uitstralen. Mensen die hier vertrokken om wat voor reden dan ook, zullen terugkomen. De renovatie pakt voor iedereen goed uit. Zowel de wijk, de winkelier als de klant."

Hoewel het eindresultaat in zijn ogen mooi wordt, heeft de renovatie Leenen ook klanten gekost. ,,Mensen dachten dat ik failliet was omdat mijn winkel niet meer op dezelfde plek stond. Omdat rollators en andere ouderenspullen makkelijk online te bestellen zijn, was ik toen wel even het bokje. Mensen denken tijdens het winkelen niet opeens 'Laat ik eens een rollator kopen!' Éen klant meer of minder maakt voor mij al een groot verschil, vandaar dat ik hoop mijn klanten langzaamaan terug te krijgen na de verbouwing."

Niet alleen de winkeliers zijn blij. Ook Helmonders uit de omgeving zien het allemaal wel zitten. ,,Mijn boodschappen deed ik op loopafstand, maar het was wel altijd crisis met parkeren", vertelt buurtbewoner Marcel. ,,Het is voor de buurt gewoon prettig om fijne parkeerplaatsen te hebben." Buurtgenoot Kees geeft eveneens aan veel vertrouwen te hebben: ,,Nu er zoveel nieuwe parkeerplekken bij komen en het centrum er beter uitziet is de kans natuurlijk aanwezig dat ik hier vaker mijn boodschappen ga doen."

Volledig scherm
Winkelcentrum Straakven in Helmond-Oost gaat er een stuk aantrekkelijker uitzien. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond