Volledig scherm
De Mariaschool in Helmond © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Sloop Mariaschool Helmond begint nog voor besluit over oude gevel

HELMOND - De sloop van de Mariaschool in Helmond gaat vrijdag 21 oktober van start. Op dat moment is nog geen besluit gevallen of de monumentale gevel van het gebouw behouden wordt, of óók verdwijnt.

Daarover praat de politiek pas op 15 november. Op die datum heeft wethouder Frans Stienen (CDA) de voors en tegens op papier van slopen dan wel behouden van de oude gevel en de kop van het schoolgebouw. De wethouder beloofde dinsdagavond in de gemeenteraadscommissie Omgeving dat de oude gevel aan de Kromme Steenweg op 15 november nog overeind staat. "De sloop begint achteraan in het nieuwere gedeelte van de school. Er treedt geen domino-effect op."

Gevel
Over het al dan niet behouden van de monumentale gevel van de Mariaschool zijn de meningen in de stad verdeeld. Ook binnen het gemeentebestuur zijn voor- en tegenstanders van sloop.

Voorstanders van sloop vinden dat het naastgelegen nieuwe Speelhuis (in de Onze Lieve Vrouwekerk) dan beter dat tot zijn recht komt. Stienen behoort tot de voorstanders.

Monumentenzorg
Tegenstanders vinden dat in Helmond al genoeg monumentale panden zijn gesloopt. De karakteristieke gevel van de Mariaschool stamt uit 1914. Een van de tegenstanders is Monumentenzorg.

Er bestaat nog een alternatief: de gevel slopen en elders herbouwen. Op 15 november maakt Stienen bekend welke opties mogelijk zijn.