Volledig scherm

Sloop Mariaschool in Helmond gestart: 'Ik klom vroeger geregeld op het dak'

HELMOND - Vrijdagochtend werd een begin gemaakt aan de sloop van de voormalige Mariaschool.

De gymlokalen van de Helmondse basisschool, die plaats maakt voor Theater Speelhuis, waren als eerste aan de beurt. De grijper van de sloopkraan beweegt zich heel langzaam richting de gevel en zet zijn klauwen in de dakrand. Bijna handenwrijvend wacht het toegestroomde publiek op wat komen gaat. Het gekraak dat volgt blijkt alleen geen voorbode voor een spectaculaire sloop.

Zo'n beetje plank per plank wordt de oude Mariaschool in Helmond gedemonteerd. Bij de eerste drie planken zit wethouder Frans Stienen achter de hendels. De gevel van de gymlokalen die hij 'eventjes ging omduwen', blijft nog even staan. Slopen gaat duidelijk met beleid.

Gevel
Over de sloop van de school is het nodige te doen geweest. Nou ja, vooral over de gevel aan de kant van de Kromme Steenweg: helemaal aan de andere kant van het gebouw als waar nu begonnen is met de sloop. Terwijl de school de komende weken beetje bij beetje tegen de vlakte gaat, moet de politiek 15 november nog besluiten of de historische gevel uit 1914 kan worden bewaard.

Marijke Jongen maakt het niet zoveel uit. De Helmondse werd twee deuren verderop geboren, zat eind jaren zestig op de Mariaschool en woont er nu weer in de buurt: "Het is een stukje nostalgie dat verdwijnt", vertelt ze. "Toen ik jong was klom ik geregeld op het dak en dan schoten we met een pvc-buis besjes tegen de kerk."

Tegelijkertijd beseft ze dat er een nieuwe tijd aanbreekt: "Zolang het plaats maakt voor iets moois, heb ik er wel vrede mee. En de gevel? Zonder gevel krijg je een mooi plein. Maar het heeft ook wel iets als je de gevel kunt behouden. Ik heb geen duidelijke voorkeur."