Volledig scherm
Paarse sloot in Helmondse Kasteeltuin naast Vlisco. © ED

Sloot kasteeltuin Helmond kleurt paars vanwege lek bij Vlisco

HELMOND - Het water in een sloot in de kasteeltuin in Helmond is woensdagmiddag donkerpaars gekleurd. Oorzaak: weggelekte vloeistoffen van het naastgelegen Vlisco. Het vervuilde water is inmiddels weggepompt.

Het was een bizar gezicht: een sloot vol paars water middenin de Kasteeltuin. Hier en daar een enkele vis die met de buik naar boven lag. Met Vlisco als buurman was de boosdoener snel gevonden. Resten uit de riolering van het textielbedrijf waren onbedoeld in de oude Gulden Aa terechtgekomen. In de avonduren is het vervuilde water door Vlisco weer uit de sloot gepompt.

Volledig scherm
Paarse sloot in Helmondse Kasteeltuin naast Vlisco. © ED

Het gaat overigens niet om verf volgens Vlisco, maar om een stofje genaamd kaliumpermanganaat. Een soort schoonmaakmiddel. Het wordt in het bedrijf gebruikt om de textiel te wassen. De stof is, opgelost in water, niet giftig. Maar het onttrekt wel zuurstof aan het water en kleurt het paars.

Het textielbedrijf wijst als oorzaak op de hevige regenval van gisteren. Die zorgde ervoor dat de eigen riolering van het bedrijf overspoelde. Daarbij kwam er druk te staan op een putdeksel die zich net buiten het terrein, in de Kasteeltuin, bevindt. Vanuit deze put zijn vloeistoffen die zich nog in de riolering bevonden in de naastgelegen sloot gestroomd.

De sloot beperkt zich tot de Kasteeltuin en loopt dus niet ondergronds verder. Aan de ene kant wordt water uit het kanaal in de sloot gepompt, aan de andere kant loopt het weg in de riolering. Nadat de vervuiling werd ontdekt, is de pomp van het kanaalwater meteen stopgezet.

Later op de avond begon Vlisco met het vervuilde water terug in haar eigen riolering te pompen. Het wordt vervolgens eerst gezuiverd voordat het in het openbare riool terechtkomt. Vanochtend, als de sloot leegstaat, wordt gekeken wat de precieze schade is. Eventueel zal ook de bodem van de sloot moeten worden gebaggerd om de laatste vervuiling te verwijderen.

Volledig scherm
Paarse sloot in Helmondse Kasteeltuin naast Vlisco. © ED