Volledig scherm
© Thinkstock

SMO en Neos overwegen fusie of samenwerking

EINDHOVEN/HELMOND - De kans bestaat dat Helmond en Eindhoven één grote instelling voor maatschappelijke opvang krijgen. Neos in Eindhoven en SMO in Helmond onderzoeken of zij door te fuseren hun zorg kunnen verbeteren. Als een samengang niet gewenst is, willen beide stichtingen meer gaan samenwerken.

Eind februari 2017 besluiten de raden van toezicht van beide instellingen op welke manier zij de krachten gaan bundelen. Tot die tijd onderzoeken Neos en SMO de voor- en nadelen van een fusie. Afgelopen zomer tekenden de organisaties een 'intentieverklaring voor een verkennend onderzoek'

"We denken dat we door kennis en ervaring te delen zaken efficiënter kunnen organiseren," aldus Neos-directeur Pim Dijkstra. "Maar dat zijn aannames die onderzocht moeten worden. Er is nog geen besluit over een fusie genomen. Wel gaan we sowieso een intensieve samenwerking aan."

Huiselijk geweld
Neos en SMO werken nu al samen in bijvoorbeeld de aanpak van huiselijk geweld. Zo zijn beide instellingen vertegenwoordigd in het Veiligheidshuis. Volgens Jürgen Feuerriegel van SMO kan verdere samenwerking bijdragen aan het 'overeind houden van de zorg'. "Stel er is geen plek op de ene locatie, dan kan de ander bijspringen. Het onderzoek is absoluut geen opmaat naar een bezuiniging. Integendeel, we willen samen de zorg versterken."

Het sluiten van bestaande voorzieningen is niet aan de orde, aldus beide organisaties. Dijkstra van Neos wijst juist op de stijgende vraag naar opvang onder bijvoorbeeld daklozen, verwarde mensen maar ook vrouwen die lijden onder huiselijk geweld. "Er is zoveel vraag naar opvang van goede kwaliteit. Tegelijkertijd staan de voorzieningen in beide steden onder druk en willen we meer aansluiting met wijken."

SMO staat in de regio Helmond tweehonderd huishoudens bij met toezicht. Ook beheert SMO noodopvang voor daklozen in D'n Herd. Neos runt in Eindhoven onder meer het Ritahuis en Labrehuis voor dak- en thuislozen.