Volledig scherm
Yassar Mouna aan het werk bij Jansen Recycling in Helmond © Ton van de meulenhof

Snel in taal en baan helpt nieuwkomers in de Peel

HELMOND - Gemeenten moeten steeds meer vluchtelingen opnemen. Hoe zorg je er als buitenstaander voor dat je snel meedraait in de lokale gemeenschap? Door bijvoorbeeld lid te worden van een (sport)vereniging. Ook helpt het als je een betaalde baan vindt. Twee Syriërs vertellen over hun positieve ervaringen in De Peel.

Yasser Mouna

Yasser Mouna (46) uit Bakel is een man van de praktijk. Iedere ochtend half zes fietst hij richting Beemdweg in Helmond, waar hij om zes uur wordt verwacht bij Jansen Recycling. „Ik ben blij dat ik aan de slag ben.”
Mouna vluchtte ruim een jaar geleden vanuit zijn vaderland Syrië naar Nederland. Via azc’s in Apeldoorn en Oss kwam hij vijf maanden geleden terecht in Bakel, in een huurappartement van Goed Wonen. „Ik wilde zo snel mogelijk aan het werk, want zo leer ik Nederland en de taal het beste kennen”, vertelt de Syriër.

Ayman Khartabeel

Hij presenteerde zich als een tafeltennistopper uit Syrië. Ayman Khartabeel speelde in zijn thuisland op hoog niveau, maar de leden van de Astense tafeltennisvereniging ATTV ’71 waren niet meteen overtuigd. Eerst zien en dan geloven luidde het devies. Enkele trainingsminuten later wisten ze genoeg en sindsdien is de 40-jarige Syrische vluchteling volledig opgenomen in het derde team van de club. „Ik hou van het omgaan met Nederlandse mensen. Alleen praten ze soms nog wat te snel.”
Khartabeel vertelde over zijn tafeltennisverleden tijdens een les Nederlands bij welzijnsinstelling Onis. Zijn ‘taalmaatje’ gaf hem het zetje in de goede richting. Dat had hij nodig, want Khartabeel zat te verpieteren in zijn huurwoning in Someren.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Ayman Khartabeel aan het werk in kringloop winkel Een Aarde in Asten © Ton van de Meulenhof