Volledig scherm
Het nieuwbouwplan Oranjekade in Helmond. Langs het kanaal valt het oude EDAH-kantoor op door de opbouw met opvallende, witte balkons. © Architecten|en|en & Christoph Kohl Architekten

Speelse blikvanger voor project Oranjekade in Helmond

HELMOND - Het oude EDAH-kantoor in Helmond wordt in het nieuwbouwplan Oranjekade nog meer een blikvanger dan eerder was voorzien. Het pand, een gemeentelijk monument, krijgt een moderne opbouw met speelse, witte balkons.

Oranjekade, tussen de Kanaaldijk Noord-Oost en de Torenstraat, is een van de grootste Helmondse bouwprojecten voor de komende jaren. In totaal verrijzen er 250 woningen. Het betreft hoofdzakelijk appartementen, koop en huur, goedkoop en duur en voor verschillende doelgroepen.

Het plan is ontwikkeld door Rezidenz Development uit Eindhoven en BanBouw uit Nuenen. De koopwoningen gaan nog dit jaar in de verkoop. De sloop van de oude EDAH-gebouwen staat gepland voor het tweede kwartaal van volgend jaar. De start van de nieuwbouw kan dan in de zomer beginnen.

Oranjekade ligt op loopafstand van het Helmondse stadshart en moet in belangrijke mate gaan bijdragen aan de verlevendiging van het centrum. Met hetzelfde doel wil de gemeente ook het wonen boven winkels (lees: verticale splitsing van bovenverdiepingen) gemakkelijker gaan maken.

De woontoren die in het Burgemeester Geukerspark komt, zal eveneens voor meer leven in de brouwerij gaan zorgen. Drie partijen zijn geselecteerd om hun ontwerp verder uit te werken. In oktober wordt een keuze gemaakt. Net als sommige onderdelen van Oranjekade gaat dit gebouw behoorlijk de hoogte in, tot ruim dertig meter.

UWV-kantoor

Nog een project waarmee het centrum van Helmond er flink wat bewoners bij krijgt: de ombouw van het voormalige UWV-kantoor naar 54 appartementen en 41 studio’s voor kort verblijf (maximaal een halfjaar). De uitvoering heeft lang op zich laten wachten. Het pand bleek van binnen te donker. Inmiddels is het op een aantal plekken van boven tot onder opengewerkt. Doordat delen van vloeren zouden verdwijnen, moest eerst goed berekend worden hoe het verlies aan stabiliteit gecompenseerd zou moeten worden. Eind dit jaar worden de eerste woningen opgeleverd.

Annawijk

In de Annawijk is een rij huizen aan de Postelstraat inmiddels gesloopt. Binnenkort volgen de maisonnettes aan de overkant en die aan de Hoogeindsestraat. Eind dit jaar wordt op deze locatie dan gestart met de bouw van elf zogeheten nultredenwoningen voor senioren en tien eengezinswoningen (zie plaatje). 

Volledig scherm
Het nieuwbouwplan voor de Annawijk. Aan de Postelstraat (onder) komen elf zogeheten nultredenwoningen, zes aan een hofje en vijf aan de overkant van de weg. Achter het hofje en aan de Hoogeindsestraat (boven) komen in totaal tien eengezinswoningen. © De Loods Architecten

Net als de oude huizen komen deze 21 nieuwe in bezit van woningcorporatie WoCom. Voor de invulling van dit bouwplan werd nauw overlegd met bewoners. Mede daardoor wordt middenin een hofje gecreëerd. Dat moet bijdragen aan de sociale cohesie in de Annawijk.

Elders in de wijk worden bestaande woningen van WoCom gerenoveerd en verduurzaamd. De huur gaat daarna omhoog, maar door een flink lager energieverbruik blijven de woonlasten gelijk of dalen ze zelfs. Dat laatste is althans bereikt bij een proefwoning aan de Engelseweg.

Heistraat

In de Heistraat wordt binnenkort begonnen met de bouw van 48 koop-/huurwoningen in de vrije sector en 15 sociale huurwoningen voor Woonpartners. Die corporatie heeft ook bouwplannen voor de resterende open plekken in die straat, onder meer bij het winkelplein. Het project Hei Wonen van de collega’s van Woonbedrijf/Volksbelang is bijna afgerond.

Stiphout

Ook buiten het centrum van Helmond worden woningen toegevoegd. Bots Bouwgroep is aan de zuidkant van Stiphout vrijwel klaar met 29 energieneutrale woningen voor starters en senioren. De bouwprojecten-in-uitvoering zijn voortaan hier te vinden op de website van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Helmond