Volledig scherm
© Thinkstock

Speltbrood in Helmond Brouwhuis eerste in rij streekproducten uit de wijk

HELMOND - In Brouwhuis kunnen inwoners straks bij de lokale bakker terecht voor een 'mik' die is gemaakt van hun eigen spelt.
Zelfs 'streekproduct' dekt eigenlijk niet eens meer de lading, want veel lokaler dan het kersverse Kloostereindbrood in Brouwhuis is nauwelijks mogelijk.

Het spelt wordt in de Helmondse wijk gezaaid en geteeld, daarna gemalen bij een Deurnese molen en tot brood verwerkt door de bakker om de hoek. Dinsdag ontving het stadsbestuur bij Bakkerij Vedder de eerste exemplaren.

Het speltbrood moet het eerste in een rij van streekproducten uit de Helmondse wijk worden. Tenminste als het aan de groep Brouwhuizenaren ligt die startte met Landschapspark Kloostereind. Eind vorig jaar kregen zij groen licht om met geld van gemeente en provincie het buitengebied van Brouwhuis te verfraaien. De eerste stap in dat plan was het inzaaien van spelt op twee voormalige maïsvelden.

Het speltbrood is pas het begin. De groep inwoners wil nog veel meer streekproducten afleveren, zegt Carin Heesters, een van de initiatiefnemers: "We zijn nu aan het kijken of we van het spelt ook koeken, pannenkoekmix of bier kunnen gaan maken."