Volledig scherm
© anp

Splijtende ruzie in VVD Helmond om kieslijst; tal van bestuurders en raadsleden keren coalitiepartij rug toe

HELMOND - Een knallende ruzie binnen de VVD Helmond heeft ervoor gezorgd dat meerdere raadsleden en bestuursleden opstappen. De fractie is tot op het bot verdeeld over de totstandkoming van de kieslijst. 

De samenstelling van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft voor een groot conflict gezorgd binnen de VVD Helmond. Partijvoorzitter in Helmond Fons Bosman is al zijn vertrouwen in de fractie verloren en stapt op, evenals  bestuurslid Jan van Gulik en VVD-campagneleider Rob Michiels. De huidige raadsleden Ellen Niessen, Joan Damen en Joshua Möllman hebben ook aangegeven dat ze zich in maart 2018 niet meer verkiesbaar stellen.

Bonje

De bonje is ontstaan toen de concept-kandidatenlijst werd gepresenteerd tijdens de algemene ledenvergadering. Nieuwkomer Belgin Beytur, die op die lijst op nummer twee was gezet, werd door een kleine meerderheid telkens een plekje 'naar beneden' gestemd. Raadslid Damen amendeerde steeds opnieuw, totdat Beytur middels stemming op plaats zeven was beland. De 45-jarige Beytur spreekt van een 'vooraf afgesproken tactiek' en heeft haar conclusies getrokken. De beoogde nummer 2  keert de Helmondse VVD de rug toe. 

Vóórdat er werd gestemd  had Damen aangekondigd dat hij en zijn collega-raadsleden Niessen en Möllman zich niet meer verkiesbaar zouden stellen. Dat besluit weigerde het trio op dat moment toe te lichten. 

Ledenvergadering

Fons Bosman neemt het fractievoorzitter, en tevens nieuwe lijsttrekker, Cor van der Burgt ernstig kwalijk dat hij zich niet heeft laten horen tijdens de ledenvergadering. ,,Op het moment dat Beytur zo opzichtig wordt weggestemd, verwacht je leiderschap. Zeker omdat Van der Burgt heeft ingestemd met de conceptlijst. Hij had nota bene een adviserende rol bij de totstandkoming ervan", zegt Bosman. 

Van der Burgt reageert op die kritiek dat hij niet op de stoel van de leden heeft willen zitten: ,,Dat past niet. Ik wil geen invloed uitoefenen op een algemene ledenvergadering. Ik ben akkoord gegaan met de lijst, zoals die was. Of Beytur een goede nummer twee was geweest? Ik praat niet over individuele personen. De ledenvergadering heeft gesproken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond