Volledig scherm
Een bus van Breng flex in Wijchen. Hermes gaat met vergelijkbare bussen de stadslijnen in Helmond rijden. © Eveline Van Elk

Stadsbus Helmond maakt plaats voor vervoer op afroep

HELMOND - Wachten op de bus in Helmond wordt verleden tijd. Vanaf half december rijdt Hermes alleen nog maar met (kleinere) bussen die op afroep langskomen bij de gewenste halte. Ofwel: vaarwel lijnbus, welkom BravoFlex.

Met het nieuwe systeem hoopt vervoerder Hermes op minder lege stoelen en meer tevreden passagiers, omdat zij ideaal gesproken alleen nog maar in- en uitstappen op de plek en het moment die zij kiezen.

Reizigers moeten voortaan per app of door te bellen aangeven waar en hoe laat zij opgehaald willen worden. Ook kan de passagier aangeven met hoeveel personen die reist en of er plek nodig is voor een kinderwagen of rolstoel. Het systeem draait al enige tijd in de regio Arnhem-Nijmegen onder de naam Breng flex.

Ongerust

Half november licht Hermes de inwoners van Helmond in over de nieuwe werkwijze en de kosten. Dat voornemen kon niet voorkomen dat inwoners van de wijken Brouwhuis en Rijpelberg er al lucht van kregen via chauffeurs van Hermes. En daardoor ongerust werden.

Eric Giepmans van Actiecomité Veilig Verkeer Rijpelberg begreep in eerste instantie dat het complete busvervoer uit zijn wijk en uit Brouwhuis zou verdwijnen. Hij vroeg de gemeente Helmond om opheldering, maar kreeg die niet. „Ik vind het gek dat de inwoners zes weken voor de invoering van de nieuwe dienstregeling nog van niets weten.”

Flexibele bussen

De provincie Noord-Brabant - opdrachtgever van het openbaar vervoer - laat het ED weten dat Hermes inderdaad overstapt op flexibele bussen. „We willen als Brabant het openbaar vervoer vernieuwen,” zegt een woordvoerster. „Met technieken die beter maatwerk bieden aan reizigers.”

Regiomanager Fred Tilburgs van Hermes laat weten dat het nieuwe systeem 'een best groot verhaal is', dat hij binnenkort toelicht. Wel verklapt hij alvast dat mensen die nu dagelijks de bus pakken, straks niet elke dag opnieuw hoeven te bellen voor een rit. En net als in Arnhem-Nijmegen kunnen reizigers erop rekenen dat zij aankomen op hun bestemming op het tijdstip dat vooraf is bepaald.

Vaste tijden

Dat was een zorg van Giepmans. „Veel mensen moeten op vaste tijden bij de trein of hun werk zijn.” Giepmans blijft niettemin kritisch: „Wat nu als je auto 's ochtends kapot blijkt te zijn? Dan kun je niet een uur van te voren bellen.”

Busvervoerder Hermes liet een jaar geleden doorschemeren dat het in de wijken Brouwhuis en Rijpelberg wilde gaan experimenteren met bussen op afroep. Hermes zei toen echter niet dat alle stadsbussen hiervoor gingen plaatsmaken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond