Volledig scherm
© Ronald Otter

Stadskunstenaar Helmond krijgt 10.000 euro voor artistiek project

HELMOND - De stadskunstenaar waar Helmond voor het jaar 2017 naar op zoek gaat, moet uit de stad komen of er een band mee hebben. Hij krijgt 10.000 euro om minimaal één groot artistiek project te doen.

Eerder maakte de gemeente al bekend dat ze niet per se op zoek gaat naar een stadsdichter of - schrijver. Die traditie was de laatste jaren ontstaan met de aanstelling van achtereenvolgens Bert Kuijpers, Wim Daniëls, Abdelkader Benali en Tania Heimans.

Het fenomeen wordt nu, naar voorbeeld van zusterstad Mechelen, breder getrokken. Want het artistieke project(en) dat de kunstenaar moet gaan maken; kan ook een film, hiphop, foto, theaterstuk, community-art, mode, taal of illustratie zijn.

Om te beoordelen of de kunstenaar geschikt is, wordt er niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de kunst. Er wordt ook gekeken naar hoeveel publiek die kunst bereikt en of de kunstenaar de inwoners van Helmond bij zijn kunst betrekt.

In de jury die de kunstenaar kiest, zit de cultuurwethouder, de directeur van De Cacaofabriek en de voorzitter van de Adviesraad Cultuur in Helmond. Maar er is ook een plekje ingeruimd voor een middelbare scholier uit Helmond.

Aanmelden kan tot 31 oktober door een cv, motivatie en beeldmateriaal van de kunst te sturen via e-mail.