Volledig scherm
© Thinkstock

Stadslab belangrijker dan thuishulp in Helmond

HELMOND - Volgens de spelregels mag het. Maar het blijft na alle ophef moeilijk te begrijpen dat overgebleven zorggeld in Helmond niet naar kwetsbaarste mensen gaat. Het mág. Zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Zorggeld wordt in Helmond besteed aan onder andere het Stadslab, waar inwoners geld kunnen aanvragen voor maatschappelijke projecten zoals een kinderkookboek of, energieopwekkende speeltoestellen. Maar dat het mag, is nog geen argument om het te doen.

Inleveren
De mensen die afhankelijk zijn van de zorg die de gemeente biedt, hebben de afgelopen twee jaar stevig moeten inleveren. Ze verloren niet alleen diegene die wekelijks de ramen lapten of de was kwam strijken, ze verloren ook iemand om een praatje mee te maken, die aandacht gaf. Als dan later blijkt dat in dezelfde periode tien miljoen aan zorggeld overblijft, zou je verwachten dat juist bij deze kwetsbare mensen de pijn een beetje wordt verzacht. Dat zij die het hard nodig hebben weer extra huishoudelijke hulp krijgen.

Maar daar gaat het overgebleven geld maar mondjesmaat heen. Onder andere dik twee miljoen wordt besteed aan innovatieve projecten van het Stadslab. Sympathieke ideeën van inwoners, dat zeker. Van zomercursussen voor alle Helmonders en bijeenkomsten van veteranen tot ouderen die samen met kinderen kunst maken. Het is leuk en nuttig, maar ook vrijblijvend. De mensen die hier gebruik van maken kunnen zonder de initiatieven ook prima vooruit.

Belangrijker
Ze zijn er niet van afhankelijk zoals sommige mensen dat wel zijn van bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Het is de keuze van het Helmondse stadsbestuur die zorgt voor onbegrip. Kort door de bocht gezegd: de gemeente vindt de innovatieve Stadslab-projecten belangrijker dan extra zorg voor een groep kwetsbare Helmonders. Zo voelt dat voor inwoners. Dat het allemaal volgens de spelregels mag doet daar niks aan af.