Volledig scherm
Deelnemers kunnen onder meer aan de slag bij de zorg- en gemaksdiensten die strijken, koken of boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. © Thinkstock

Stadsleerbedrijf heeft 700 Helmonders met een uitkering een zetje gegeven

HELMOND - Het Stadsleerbedrijf heeft de afgelopen vier jaar zevenhonderd Helmonders met weinig kans op een baan op weg geholpen. Dat worden er de komende jaren nog veel meer als het aan het stadsbestuur ligt.

,,Het betekent echt iets voor die mensen", aldus wethouder Erik de Vries, die na afloop van elk traject certificaten mag uitreiken aan de deelnemers. ,,Ze krijgen voor het eerst iets dat zegt 'ik heb iets afgemaakt' en 'ik kan iets'."

Het Stadsleerbedrijf is in 2016 opgezet als experiment. Het doel: de 'moeilijkste' groep uitkeringsgerechtigden perspectief bieden via leerwerkplekken. Het gaat om mensen met, zoals dat wordt genoemd, een grote afstand tot de arbeidsmarkt voor wie een betaalde baan niet aan de orde is.

Vrijwilligerswerk

Zij kunnen een half jaar lang begeleid vrijwilligerswerk doen bij onder meer een wijkhuis, school, vereniging, de klussendienst of de zorg- en gemaksdiensten die strijken, koken of boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. De gemeente werkt onder meer samen met LEVgroep, Senzer, UWV, GGZ en SMO.

Zevenhonderd mensen hebben in de vier jaar van zijn bestaan een traject gevolgd bij het Stadsleerbedrijf. 95 procent heeft daarna een vervolgstap gezet; ze zijn bijvoorbeeld begonnen aan een opleiding of stage of zijn vrijwilligerswerk of betaald werk gaan doen. Geconstateerd wordt dat in het laatste jaar steeds meer mensen met een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt binnenkomen. Die hebben meer begeleiding nodig.

Diverse potjes

Tot en met dit jaar is er geld beschikbaar voor het Stadsleerbedrijf. Het kost Helmond jaarlijks een kleine zeven ton en wordt betaald uit diverse potjes. Wat het oplevert, is moeilijk in geld uit te drukken, aldus de wethouder. ,,Zonder hulp gaat die doelgroep niet verder komen." Het gaat om kwetsbare mensen die vaak meer problemen hebben zoals schulden, taalachterstand, geen opleiding, autisme, ex-verslaafd. Het Stadsleerbedrijf behandelt geen problemen, maar biedt de deelnemers structuur en laat ze weer meedoen aan de maatschappij.

Het stadsbestuur zou graag zien dat het Stadsleerbedrijf zich ook na 2020 verder kan ontwikkelen, zodat meer mensen geholpen kunnen worden. Het is aan de gemeenteraad om daar een beslissing over te nemen.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (26%)
  • Kattegat (23%)
  • Keiestad (51%)
902 stemmen