Volledig scherm
Louis van de Werff, Jacques Vriens en Hans van Gennep met de actie Kinderboeken voor Sint Maarten bij boekhandel de Ganzeveer in Helmond. © Rene Manders/fotomeulenhof

Stapels kinderboeken met lieve berichten van Helmond naar Sint Maarten

HELMOND - Ze hebben geen scholen meer, geen stroom, geen toiletten. En ook van de bibliotheek op Sint Maarten is helemaal niks meer over nadat orkaan Irma een bruut bezoek bracht aan het eiland.  Binnenkort komt er aan de boekenschaarste in elk geval een einde. Met dank aan Helmonders Louis van de Werff en Hans van Gennep van boekhandel De Ganzenveer.


In de winkel liggen deze zaterdag stapels kinderboeken die op een enkele reis richting Sint Maarten wachten. Met als bonus in elk boek een persoonlijke boodschap van de schrijver. Tot nu toe is de oogst zeventig schrijvers. ,,Maar er is nog een heel aantal boeken onderweg”, weet Hans van Gennep. Louis van de Werff glundert. ,,Ik ben er helemaal ondersteboven van. Ik had nooit gedacht dat zo veel schrijvers mee zouden doen.” 

Quote

Ik ben er helemaal onderstebo­ven van. Ik had nooit gedacht dat zo veel schrijvers mee zouden doen.

Louis van de Werff


Van de Werff is persoonlijk betrokken bij de ellende op Sint Maarten. Zijn dochter werkt er als onderwijzeres. ,,Ik wilde iets doen. Actie. Toen zei Hans: als we nu eens kinderboekenschrijvers vragen om een boek te doneren met een persoonlijke boodschap er in. Wat veel mensen namelijk niet weten: op Sint Maarten wordt onderwezen in de Nederlandse taal. En na die orkaan is de hele bibliotheek verwoest. Het dak is ingestort en alles is nat.”


Ook alle scholen zijn vernietigd. ,,Is er behoefte aan boeken?, vroeg ik aan mijn dochter. Want je zou denken dat ze meer hebben aan water en kleding. Maar er bleek heel erg veel behoefte aan boeken. Schoolkinderen hebben nu helemaal niks. De juf en een stoel, verder niks. Dus dit is fantastisch.”  Van Gennep knikt. ,,Ik wilde ook iets doen, gelijk in actie komen. Dus ik heb meteen dezelfde dag Jacques Vriens gebeld, dat is een vriend van me en die kent natuurlijk alle andere kinderboekenschrijvers.”

Quote

Ik wilde ook iets doen, gelijk in actie komen.

Hans van Gennep

Jacques Vriens - die zich zojuist heeft los gewrikt van een signeersessie met kinderen-  glimlacht. ,,Ik heb het bericht doorgestuurd naar het collectief van kinderboekenschrijvers en toen kwam er een sneeuwbaleffect op gang.”

Wanneer de honderden boeken op het vliegtuig worden gezet, is nog niet duidelijk. Van de Werff: ,,Misschien ga ik ze zelf wel brengen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond