Volledig scherm
© Thinkstock

Starterslening Helmond blijft zonder aflossing

HELMOND - Ook de komende jaren kunnen Helmonders gebruik blijven maken van een starterslening voor het kopen van een nieuwe woning. Wie leent, hoeft ook vanaf 2017 de eerste drie jaar niets af te lossen.

Dankzij een technische wijziging van de regeling is dat mogelijk.

Aflossen
Voor normale hypotheken geldt sinds 2013 de verplichting dat de lener vanaf dag één de lening aflost. Voor startersleningen is hierop een uitzondering gemaakt, maar dat voordeel eindigt op 31 december van dit jaar. Om de starterslening toch aantrekkelijk te houden voor mensen met minder geld, heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een aangepaste versie van de lening bedacht. Die wil Helmond ook gaan aanbieden.

De wijziging komt er op neer, dat leners een extra lening afsluiten van waaruit de aflossing wordt betaald. Op deze extra lening zit geen aflossingsplicht, dus op die manier zit de starter nog steeds de eerste jaren aflossingsvrij. De Nationale Hypotheek Garantie borgt de aangepaste starterslening.

20 procent
De starterslening in Helmond is mogelijk voor huizen die hooguit 245.000 euro kosten. De leenbare som bedraagt twintig procent van de koopprijs, met een maximum van 25.000 euro.

Dinsdag bespreekt de gemeenteraadscommissie het onderwerp.