Volledig scherm
Het stadion van Helmond Sport en omringende voetbalvelden. © Ronald Otter

Steun voor nieuw stadion, zorgen om Helmond Sport

HELMOND - De plannenmakerij voor een nieuw stadion op De Braak gaat door. Wel maakt de politiek zich zorgen om het voortbestaan van Helmond Sport. Dat bleek dinsdagavond.

Zoals verwacht gaat de gemeente Helmond door met het verder uitwerken van het plan voor een nieuw sportcomplex op De Braak. Alle politieke partijen in Helmond spraken hun enthousiasme uit. Zij roemen de levensvatbaarheid van een multifunctioneel stadion. Daarvan gaan profclub Helmond Sport, amateurverenigingen, wijkbewoners én leerlingen van het nieuwe Dr. Knippenbergcollege gebruikmaken. Het nieuwe complex moet over een jaar of vier het bestaande stadion van De Braak vervangen.

Maar, speelt voetbalclub Helmond Sport dan nog betaald voetbal? Alle politieke partijen maken zich hier zorgen om, bleek gisteravond. De club moet vijf miljoen euro bijdragen aan het nieuwe complex. De financiële situatie van Helmond Sport is allesbehalve florissant.
Het nieuwe stadion kan zonder de club gebouwd worden, aldus wethouders Frans Stienen en Paul Smeulders. Dan ontstaat een financieel gat, maar dat is te overbruggen, aldus de bestuurders.

45 miljoen euro
In een uiterst geval - mocht Helmond Sport omvallen - dan zijn er 'andere partijen' die willen meedoen in het stadion, zo zei Stienen. Daar gaat het gemeentebestuur niet van uit. De bedoeling is en blijft dat de club in de toekomst een onderkomen heeft op De Braak.

De totale kosten van een nieuw complex op De Braak bedragen 45 miljoen euro. Dat is inclusief nieuwe middelbare school, die op de hoek met de Rembrandtlaan komt. Scholenbestuur OMO neemt hiervan de kosten voor zijn rekening. OMO trekt 22 miljoen uit voor de Braak. Helmond wil
13 tot 17 miljoen euro uittrekken, bestemd voor nieuwe accommodaties voor amateurclubs. Helmond Sport moet zoals gezegd 5 miljoen bij elkaar zien te vinden. De club zegt een actieplan klaar te hebben waarmee zij sponsoren kan verleiden.