Bomen bij kasteel Eyckenlust in Beek en Donk.
Volledig scherm
Bomen bij kasteel Eyckenlust in Beek en Donk. © RV

Stickers plakken voor bomen in Laarbeek

BEEK EN DONK - Nog voor de zomer moet er een goedgekeurd bomenvervangingsplan voor Laarbeek liggen. Inwoners konden woensdag hun mening geven over de duizenden bomen die de gemeente bezit.

Twee stickers kregen de bezoekers uitgereikt tijdens een inloopavond over het bomenvervangingsplan voor Laarbeek. De gemeente werkt momenteel hard aan dat plan, en nu hadden inwoners kans hun inbreng te leveren. Op het gemeentehuis in Beek en Donk lagen vijf plattegronden klaar, vier van de kernen en één van het buitengebied. Met een groene sticker konden bezoekers plekken markeren die ze positief vinden of ze waar ze kansen voor nieuwe bomen zien. Een blauwe sticker gold voor plaatsen die aandacht verdienen.

En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, zag een medewerker van de gemeente: ,,Ik denk dat we ruim zeventig bezoekers hebben gehad die vrijwel allemaal op een positieve manier hun bijdrage hebben geleverd. Dat was precies onze insteek. We wilden er geen klaagavond van maken.”

Waarde

Laarbeek afficheert zich nadrukkelijk als groene gemeente. De duizenden bomen die de gemeente bezit, spelen een belangrijke rol in die ambitie. Niet alleen dragen ze bij aan een prettige woon- en leefomgeving. Bomen hebben ook een belangrijke ecologische waarde. Ze houden CO2 vast, verbeteren de biodiversiteit en versnellen de afvoer van overtollig water.

Quote

De tendens is toch dat iedereen het liefst meer bomen ziet, behalve als ze voor hun eigen deur staan

Mark Naus uit Beek en Donk

Het bomenvervangingsplan is bedoeld om zorgvuldige keuzes te maken over het vervangen van bomen die ziek zijn of op ongewenste plekken groeien. Dat plan moet op 25 juni aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Tot die tijd overlegt de gemeente via een klankbordgroep met de dorpsraden, de bomenwerkgroep van IVN, de heemkundekringen en stichting Laarbeeks Landschap.

En, zoals woensdag, met inwoners. ,,Het is goed dat ze de mensen om hun mening vragen”, vond Mark Naus uit Beek en Donk. ,,Maar de gemeente moet uiteindelijk zelf het beleid bepalen. De tendens is toch dat iedereen het liefst meer bomen ziet, behalve als ze voor hun eigen deur staan.” Zijn stickers liet hij onaangeroerd, vervolgde hij met een lach: ,,Ik ben boomkweker. Van mij hoeft er geen enkele boom weg.”

,,Veel mensen geven aan dat we geen bomen weg moeten doen”, constateerde Kees Heldens, namens Dorpsraad Lieshout aanwezig. Ook hij vond de avond positief: ,,Als je mensen betrekt bij plannen gaan ze zelf suggesties doen. Dat werkt beter dan zaken opleggen. Laarbeek is een groene gemeente. Laten we er samen vooral voor zorgen dat dat zo blijft. Want het is fijn wonen tussen het groen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond