In Eindhoven liggen al struikelsteentjes om mensen te herinneren aan de slachtoffers van de Holocaust.
Volledig scherm
In Eindhoven liggen al struikelsteentjes om mensen te herinneren aan de slachtoffers van de Holocaust. © René Manders

Struikelstenen voor Holocaustslachtoffers in Helmond

HELMOND - De 21 struikelstenen voor Holocaustslachtoffers in Helmond worden niet op één, maar verspreid over twee dagen onthuld. Op 25 en 26 september gebeurt dat met het nodige ceremonieel in aanwezigheid van nabestaanden, muzikanten en hoogwaardigheidsbekleders.

De struikelstenen zijn een initiatief van Heemkundekring Helmont. Die wilde vanwege de 75-jarige bevrijding van Helmond monumentjes oprichten voor 21 Helmonders die in de oorlog niet levend terugkeerden uit concentratiekampen.

De monumentjes bestaan uit zwarte granieten steentjes met daarop de namen van de slachtoffers. De steentjes worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar de overledenen woonden. De monumentjes zijn geïnspireerd op de beroemde Stolpersteine van kunstenaar Gunter Demnig. Daarvan zij er tienduizenden door heel Europa geplaatst.

Op woensdag 25 september begint in Helmond het programma rondom de onthulling. Dit is tevens de dag waarop de stad werd bevrijd in 1944. In de foyer van theater Het Speelhuis presenteert Heemkundekring Helmont om 14.00 uur het boek 'Niet Vergeten... Struikelstenen in Helmond.' Hierin staan verhalen over de families die slachtoffer werden van naziterreur en over onderduikers in de stad. Miel Andriesse, die als baby ondergedoken zat in Helmond, treedt op als gastspreker.

Om 14.30 uur onthult burgemeester Elly Blanksma drie herdenkingsstenen voor de Joodse familie Koppel op het adres Steenweg 10. In dit pand huist tegenwoordig café De Borrelbar. Bij de onthulling zijn gastsprekers aanwezig, onder wie Bert Kuijpers. Rabbijn Simcha Steinberg spreekt er een gebed uit.

Om 15.30 uur krijgen acht leden van de Sintifamilie Hanstein een gezamenlijke herdenkingssteen aan het Maurickplantsoen in de wijk Rijpelberg. Op deze plek stond in de oorlogsjaren een woonwagenkamp. Ook hier onthult Blanksma de steen, deze keer in bijzijn van nabestaande Wim Hanstein. Lalla Weiss, voorvechtster van Sinti en Roma in Nederland, spreekt daar.

Op donderdag 26 september worden in de ochtend struikelstenen onthuld voor nog eens drie Joodse families. Om 09.00 is er een ontvangst in wijkhuis De Fonkel, waarna om 10.00 uur aan de Heistraat 70 vier stenen voor de familie Coppel worden onthuld. Op deze plek staat nu appartementencomplex Zonnewende. Om 11.00 uur krijgt de familie Lobe drie herdenkingsstenen op het adres Molenstraat 194. Tot slot, om 12.00 uur, worden drie struikelstenen onthuld voor de familie Koppens aan de Hoogeindsestraat 4.

De familie Coppel, die slachtoffer werd van de holocaust, woonde waar nu appartementencomplex Zonnewende is.
Volledig scherm
De familie Coppel, die slachtoffer werd van de holocaust, woonde waar nu appartementencomplex Zonnewende is. © Heemkundekring Helmont

In samenwerking met indebuurt Helmond