Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Succes Soepbus betekent niet meteen dat armoede in Helmond toeneemt

HELMOND - Hoe valt het succes van Soepbus met zijn gratis maaltijden in Helmond te verklaren? Zijn er steeds meer arme mensen of vinden die juist beter de weg naar hulp? Dat laatste, denken liefdadigheidsinstellingen in de stad.

Vorig jaar schepte het Leger des Heils in Helmond 1807 koppen soep vol in kerken. Dat betekent niet dat er 1807 mensen in armoede leven. „Meestal komen dezelfde mensen over een langere periode. Gemiddeld een man of vijftig”, schetst diaken Ton Schepens van de Parochie Heilige Damiaan de Veuster.

Dat zijn er nog altijd vijftig te veel, meent voorzitter Leen de Kramer van Armoedeplatform Helmond. „Maar ik maak me niet meer zorgen dan normaal. Het gaat om enkele tientallen mensen op een stad van 90.000 inwoners.”

Cijfers
Uit cijfers van de gemeente Helmond blijkt geen zorgwekkende toename van armoede. De werkloosheid nam in de crisisjaren toe, maar is nu weer licht aan het dalen. Daarbij is de werkloosheid lang niet meer zo hoog als in de jaren tachtig, zegt De Kramer.

Toch valt op dat Helmond steeds meer particuliere initiatieven kent die armoede bestrijden. Het Armoedeplatform Helmond verklaart de opkomst van particuliere hulp uit het terugtreden van de overheid. „Je kunt zeggen dat de gemeente meer moet doen, maar dat is onterecht”, zegt De Kramer. „Als een particulier iets doet, moet je dat niet tegenhouden. Die is veel flexibeler dan de overheid. In al die particuliere initiatieven zit juist menselijkheid.”