Volledig scherm
Voetbaladvocaat Christian Visser is een samenwerkingsverband aangegaan met Helmond Sport-supporters © Christian Visser

Supporters Helmond Sport krijgen juridische hulp als ze in de clinch liggen met club of KNVB

HELMOND - Helmond Sport-supporters en voetbaladvocaat Christian Visser zijn een unieke samenwerking aangegaan. De Helmondse fans krijgen gratis juridisch advies als ze in de clinch liggen met club, KNVB of justitie.

Supporterscollectief ‘We Are Helmond’ heeft strafrechtadvocaat Christian Visser weten te strikken als vraagbaak. De jurist uit Amsterdam geldt als een autoriteit op het gebied van supporterszaken. Stadionverboden, opgelegde combi’s of getouwtrek met de club? Visser weet raad. ,,Christian heeft parate kennis op dit gebied”, vertelt Maarten Driessen, namens de groep Helmond Sport-supporters. ,,Het is geenszins een aanval op de club of andere partijen. We hopen alleen ingewikkelde processen, door een gebrek aan kennis, soepeler te laten verlopen.”

Stadionverboden

Driessen haalt het voorbeeld aan van lokale stadionverboden. Iemand die niet meer welkom is op De Braak, mag nog wel andere wedstrijden in Nederland bezoeken. Vaak worden supporters echter met een kluitje in het riet gestuurd. Burgemeesters maken vooraf duidelijk dat deze supporters niet mogen afreizen naar de wedstrijd in hun stad. ,,Ze mogen die mensen echter helemaal niet weigeren, terwijl dat wel volop gebeurt”, zegt Driessen. ,,Het staat gewoon in de reglementen van de KNVB, maar vaak is die kennis er niet. Bij burgemeesters niet, bij supporters niet. Erik van Kilsdonk, voorzitter van de supportersvereniging, zocht dat eerst allemaal op eigen houtje uit.

Quote

Jaarlijks voer ik daarnaast tientallen strafzaken van supporters door het hele land.

Christian Visser

Dat supporters zich juridisch wapenen tegen opgelegde maatregelen of verboden, gebeurt steeds vaker. Voetbalfans weten Visser te vinden. ,,Ik voorzie heel veel supporters van gratis advies. Jaarlijks voer ik daarnaast tientallen strafzaken van supporters door het hele land. Maar deze samenwerking met We Are Helmond is in die zin uniek”, legt de advocaat uit. ,,Ik heb deze jongens bijvoorbeeld meegegeven eens te kijken naar de mogelijkheid om een supporterscommissie te installeren. Vaak kunnen stadionverboden via die weg worden omgezet in taakstraffen in en rond een stadion. Clubs zijn daar ook positief over.”

Mocht iemand van We Are Helmond daadwerkelijk hulp nodig hebben in de rechtszaal, dan wordt die persoon bijgestaan door Visser. Daar zit hem de ‘winst’ voor de strafpleiter in de samenwerking. Visser verdedigde sinds 2009 met veel succes voetbalsupporters. ,,Zij worden relatief vaak vrijgesproken, zeker als je het afzet tegenover andere zaken in het strafrecht”, stelt Visser. ,,Politie en justitie voelen vaak rondom wedstrijden een bepaalde druk om hard op te treden. Dan worden er ook nog weleens onschuldige mensen opgepakt.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond