Volledig scherm
Voorzitter André van Roy

Supporters Helmond Sport niet meer welkom in Dender

DENDER/HELMOND - Supporters van Helmond Sport zijn niet meer welkom bij FCV Dender EH. Dat zegt veiligheidscoördinator Ivan Beuckels van de Belgische voetbalclub. Een groep van 50 Helmonders bezocht zaterdag de thuiswedstrijd van Dender tegen Beerschot-Wilrijk.

Zo'n 15 supporters wisten een hek open te maken om de confrontatie met het uitvak te zoeken. 3 zogenaamde spotters, agenten in burger, hielden de groep tegen. De scheidsrechter legde het duel 5 minuten stil.

Harde kern
De Helmondse fans waren op uitnodiging van de harde kern van Dender aanwezig. "Ze kwamen om sfeer te maken, zo zeiden ze", aldus Beuckels. "Ik had op Facebook gezien dat ze onderweg waren en heb direct de politie geïnformeerd. Die zei dat het geen probleem was. Deze wedstrijd is de enige met een hoog risico. Rond kwart voor vier waren ze hier. Ze zijn eerst de stad ingegaan."

In het stadion begonnen ze direct te roepen tegen de Beerschot-fans, aldus Beuckels. "Er was een vak tussen hen in leeg gelaten. Daar gingen ze op. De politie heeft ze toen teruggedreven. Maar enkele slimmeriken vonden een andere route via het hek. Daar stond 1 vrouwelijke steward. Die kon ze niet tegenhouden. Ze hebben haar trouwens niets gedaan."

Processen-verbaal
Na de wedstrijd heeft de politie de Nederlandse bus gewoon laten vertrekken, om ervoor te zorgen dat ze uit de gemeente zouden zijn. Later is de bus bij een afrit staande gehouden en zijn alle namen van de inzittenden opgeschreven. De politie gaat nu kijken of er processen-verbaal richting Nederland gaan."

"We hebben camerabeelden", aldus voorzitter André van Roy. Hij baalt van wat er is gebeurd. De club, die op het hoogste amateurniveau speelt, heeft inmiddels een verklaring op de site geplaatst. Van Roy: "Onze goede naam wordt besmeurd. Straks durven mensen met kinderen niet meer te komen. Terwijl hier nooit iets gebeurt. "

Politie
De politie bekijkt deze week al welke maatregelen er worden genomen, aldus persofficier Wim van Vaenenbergh. "We hebben geen behoefte aan supporters van buiten die hier de zaak komen bederven."

Helmond Sport
Helmond Sport schrijft op de eigen website dat de club met met afgrijzen kennis heeft genomen van de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag. De club betreurt het dat de teams en hun aanhang de dupe zijn geworden van Helmond Sport-supporters. "Wij distantiëren ons van deze personen die zich Helmond Sport supporter durven te noemen en hierdoor de naam van onze club en onze prachtige supportersgroep in diskrediet brengen."

Helmond Sport heeft inmiddels contacten gelegd om te kijken of en op welke manier er sancties opgelegd kunnen worden aan deze supporters.

Volledig scherm
Het hek in het stadion
Volledig scherm
Een klein groepje 'Helmond Sport-fans' zoekt de confrontatie. © Twitter Beerschot Wilrijk