De wedstrijd FC Eindhoven-Helmond Sport werd vrijdag stilgelegd na schermutselingen. Na terugkeer in Helmond werden supporters naar eigen zeggen met geweld behandeld door de Mobiele Eenheid.
Volledig scherm
De wedstrijd FC Eindhoven-Helmond Sport werd vrijdag stilgelegd na schermutselingen. Na terugkeer in Helmond werden supporters naar eigen zeggen met geweld behandeld door de Mobiele Eenheid. © BSR Agency

Supportersvereniging Helmond Sport stapt uit convenant na geweld rond derby

HELMOND - De Supportersvereniging Helmond Sport trekt zich terug uit het gezamenlijk convenant met politie, justitie, de gemeente Helmond en de KNVB. De supportersclub heeft dat besloten na de ongeregeldheden van vrijdagavond. 

In dat convenant zijn afspraken tussen de betrokken partijen gemaakt om voetbalwedstrijden veilig en plezierig te laten verlopen.

Tijdens de uitwedstrijd bij FC Eindhoven van vrijdag vonden schermutselingen plaats waarbij een politieman gewond raakte. Bij terugkeer per bussen in Helmond werden enkele honderden supporters op De Braak opgewacht door politie en Mobiele Eenheid. Volgens de Supportersvereniging werd ‘exorbitant geweld’ gebruikt door de ME. Daarbij raakte zeker een supporter gewond. Elf supporters werden aangehouden.

‘Bejaarde mensen geconfronteerd met ME’

Op Facebook laat de Supportersvereniging Helmond Sport weten dat er genoeg gelegenheid was voor de politie om de raddraaiers op te pakken. Maar dat alle meegereisde supporters blijkbaar als potentiële daders werden beschouwd, vindt de vereniging onbegrijpelijk.

,,Zelfs bejaarde mensen, vaders met kinderen, iedereen die ook maar aanwezig was, is bij terugkomst op De Braak geconfronteerd met de massale aanwezigheid van de ME”, stelt de Supportersvereniging Helmond Sport. ,,Wij begrijpen dat geweld tegen hulpverleners absoluut niet door de beugel kan. Wij snappen ook dat deze daders aangepakt moeten worden. Maar hoe ver ga je daar in? Hoeveel slachtoffers zijn het waard om die enkele personen te pakken? Blijkbaar maakt dat dus niets meer uit. Tegenwoordig is iedereen een zware crimineel; opa of kind, vader of moeder. Want men zal en wil die daders te pakken krijgen. Ongeacht of daar een of meer onschuldige slachtoffers bij moeten vallen.” 

‘Niet onze manier van werken’

Het is voldoende reden voor de Supportersvereniging Helmond Sport om zich terug te trekken uit het convenant. Want in dat convenant is juist afgesproken dat een ‘dadergerichte aanpak’ wordt gehanteerd. ,,Als dit voortaan de werkwijze van de politie is en er totaal geen rekening meer gehouden wordt met de goedwillende supporter en de daders ten koste van alles gepakt moeten worden, zijn wij genoodzaakt om ons terug te trekken uit het convenant. Een convenant waarin wij juist afspraken hebben gemaakt met politie, justitie, gemeente Helmond en de KNVB om voetbal weer aantrekkelijk te maken. Maar de aanpak van de politie zoals die nu is, past naar ons idee daar totaal niet bij. Zoals het nu gaat is het niet onze manier van werken en is het niet de manier zoals wij voetbal willen zien; een fijne voetbal avond voor jong en oud.”

In samenwerking met indebuurt Helmond