Volledig scherm
© Bert Jansen

Suzanne de V. blijft achter tralies voor moord op Michael Schmitt

DEN BOSCH - De Helmondse Suzanne de V. mocht ook dinsdag niet vrij uit voorarrest van de rechtbank. Haar nieuwe advocate Leonie van der Grinten had daar om gevraagd. Een van de belangrijkste redenen om een voorarrest te verlengen is 'de geschokte rechtsorde': de maatschappij verwacht dat de verdachte van zo'n ernstige zaak achter tralies blijft. Maar volgens Van der Grinten was de rechtsorde meer geschokt dat de jonge vrouw nog steeds in de cel zit.

De meest significante wond van Michael Schmitt zat aan de rechter-achterkant van zijn hoofd. Dat maakt volgens het OM het verhaal van zijn 27-jarige vriendin, die hem met een hamer doodsloeg, 'zeer onwaarschijnlijk'. Zij zei immers dat hij haar eerst bij haar keel greep.

Officier Geerte Burgers was het daar mee oneens. Belangrijker nog vond ze de uitkomsten van het NFI-onderzoek naar de zeventien wonden. Dat deze deels door klappen van achteren komen, zet het zeflverdedigingsverhaal op losse schroeven. Burgers noemde Suzanne ook berekenend. ,,Het gaat hier om het zwaarste delict uit het strafrecht. Deze vrouw heeft het leven van de vader van haar drie kinderen beëindigd.'' Ook de rechtbank vond de aanklacht te ernstig en de dood 'bijzonder gewelddadig'. Genoeg om nog steeds te spreken van een geschokte rechtsorde.

De vrouw stond in de nacht van 4 mei 2016 bebloed en hevig overstuur op straat. Gealarmeerde politie vond het levenloze lichaam van haar partner in de slaapkamer, naast een bebloede hamer. Suzanne de V. had volgens ambulancepersoneel striemen in haar nek. De man was haar aangevlogen en ze moest kiezen tussen hem en haarzelf. Het was voor de buurt en familie geen geheim dat de vrouw al twaalf jaar werd mishandeld door haar partner. Ze zou daarbij als dartbord zijn gebruikt. Er was kritiek op politie en hulpverlening die 'te weinig hadden gedaan'.

Wat er precies is gebeurd kan Suzanne zelf niet zeggen: ze is een groot deel vergeten. Een deskundige die haar onderzocht vindt dat niet onlogisch. Een ander onderzoek loopt nog; naar de geestelijke gevolgen van jarenlang huiselijk geweld. Dat moet klaar zijn als de zaak in mei inhoudelijk voor de rechter komt.

Van der Grinten wilde dat Suzanne de V. die tijd niet achter tralies hoeft af te wachten. Ze wees daarbij ook op de zeer jonge kinderen. Zij kunnen zich niet op een normale manier aan hun moeder hechten en dat is volgens opvoedkundigen zeer schadelijk.

In samenwerking met indebuurt Helmond