Volledig scherm
© Bert Jansen

Suzanne de V. uit Helmond blijft in cel na partnerdood

DEN BOSCH - De Helmondse Suzanne de V, die mei dit jaar haar partner doodde, blijft nog steeds in voorarrest. Haar advocate Marlieke van de Laar had tijdelijke vrijlating gevraagd en ging uit van zelfverdediging, maar de rechtbank vond dat er te veel onduidelijkheid was.

De V. werd, ook volgens familie en de buurt, jarenlang mishandeld door haar partner Michael Schmitt. In mei kwam het tot een climax, de jonge vrouw doodde hem met een hamer.

Shock
Officier Jorick Scheurs vindt, sinds de vorige zitting drie maanden geleden, het noodweerverhaal 'minder waarschijnlijk' geworden. Er is veel forensisch onderzoek geweest. En bij voorbeeld de fatale slagen op de schedel passen niet in een paniekverhaal. Van de Laar wees op de vele getuigen die zeiden dat de vrouw om hulp had geroepen en in zware shock was. Maar, zei Scheurs, wie iemand vermoord kan daarna ook in shock raken. Van de Laar bleef om vrijlating vragen. De vrouw lijdt zwaar, heeft een longontsteking maar wat het belangrijkste is: haar drie zeer jonge kinderen kunnen hechtingsschade oplopen als ze hun moeder niet zien. Schreurs was niet onder de indruk: ze kunnen op bezoek. Twijfels
De vorige zitting had hij twijfels over het geheugenverlies: Suzanne kan zich van de daad zelf niets herinneren. Van de Laar wees hem nu op een rapport van een deskundige die dat niet raar vond als iemand in een levensbedreigende situatie was. Waarop Schreurs zei dat voor hem niet vast stond dat die er was. De advocate is nu bezig met een deskundige op het gebied van huiselijk geweld.