Volledig scherm
© Bert Jansen

Suzanne de V. uit Helmond blijft vrij wegens vertraging moordzaak

DEN BOSCH - Door nieuw onderzoek wordt de rechtszaak tegen Suzanne de V. uit Helmond, verdacht van moord op haar partner, flink vertraagd. De zaak zou 16 mei voorkomen, maar dat zit er volgens het OM niet meer in. Mede daarom werd de Helmondse (27) opnieuw vrijgelaten uit voorarrest.

Reden voor het uitstel is een ingewikkeld 3D-model dat het NFI moet gaan maken. Suzanne zou uit zelfverdediging haar partner Michael Schmitt hebben doodgeslagen toen deze haar bij de keel greep. Maar er zijn twijfels of die eerste en meteen dodelijke slag wel direct van voren kwam. Tot nu toe lijkt die van rechts achter te komen en dat zet haar zelfverdedigingsverhaal op losse schroeven.

Drie situaties
Het NFI gaat nu 3 situaties bekijken: dat Michael stond, zat, en ruggelings op bed lag. Dat onderzoek is van het grootste belang, zegt officier Jorick Schreurs. Maar de resultaten komen pas begin mei en het ligt voor de hand dat er dan nieuwe vragen rijzen. Die had advocate Leonie van der Grinten meteen al. Want de positie van het lichaam zegt niks over de positie van het hoofd: de man kan opzij hebben gekeken.

Schreurs wil nog een onderzoek: naar de bloedstromen vanuit de wonden. Ook die kunnen misschien wat zeggen over waar de man stond. Opnieuw had Van der Grinten opmerkingen: die sporen zijn vastgelegd op foto's, maar de foto's zijn 10 dagen nadat het gebeurde gemaakt en dus niet zonder meer betrouwbaar. Schreurs stelde de rechtbank gerust: er zijn ook foto's van die nacht.

Kinderen
Voor Suzanne de V. zelf was de grootste vraag of ze terug moest naar de cel. Na 9 maanden kreeg advocate Leonie van der Grinten haar eind februari via een hoger beroep bij het Gerechtshof tijdelijk vrij, iets wat de rechtbank zelf al die tijd afwees. Het hof keek naar de kinderen; deze zijn 1, 2 en 3 jaar en kunnen volgens deskundigen zware problemen krijgen als ze zich niet normaal aan moeder hechten. De schorsing van Suzanne was echter tot donderdagochtend, dus ze zat opnieuw achter tralies.

Het vasthouden was onder meer, omdat de rechtbank uitgaat van een geschokte rechtsorde: het stuit de maatschappij tegen de borst als verdachten van dit soort heftige zaken zomaar vrij rondlopen. Dat was nog steeds zo, zei de officier. 

Van der Grinten wees er op dat Suzanne de afgelopen 6  weken geen enkel probleem had gehad. "Er waren geen protesten, geen rellen vanuit de maatschappij, het enige wat Suzanne merkte waren juist steunbetuigingen", aldus de advocate. De officier liet de beslissing aan de rechtbank en die liet haar vrij. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond