Volledig scherm
© SV De Braak

SV De Braak uit Helmond wil óók zaterdagtak

HELMOND - De nieuwe Helmondse voetbalclub SV De Braak wil komend seizoen starten met zeker één seniorenteam in de zaterdagcompetitie. Het kan de eerste stap zijn richting een volwaardige zaterdagtak. 

SV De Braak ontstaat door de fusie van MULO en Helmondia. De jeugdafdelingen van beide verenigingen zijn al samengevoegd, na het lopende seizoen volgen de senioren. Dat betekent dat SV De Braak dan veel spelers zal hebben die kandidaat zijn voor het eerste elftal. Toch is de komst van een tweede vaandelteam niet per se een zegen, want het is maar zeer de vraag welke jongens op zaterdag willen gaan voetballen. „Dat is echt aan de spelers zelf”, zegt Angelo van den Heuvel. Hij wordt de hoofdtrainer van het zaterdagteam.

Dit elftal begint onderaan in de competitie: de vierde klasse. Toch is Van den Heuvel niet bang voor gebrek aan belangstelling. Integendeel. Volgens hem werd bij zijn club MULO al een paar jaar nagedacht over de vorming van een zaterdagelftal. „Er is animo voor, vooral bij de jonge gasten.” Zolang die bij de junioren actief zijn, spelen ze per definitie op zaterdag. De overstap naar de senioren valt nogal eens tegen, zeker voor degenen die niet in de selectie van het eerste elftal komen. Want lagere elftallen spelen op zondagochtend, vaak al vroeg, terwijl jongeren graag zaterdagavond op stap gaan.

Rust Roest nu nog de enige in Zuidoost-Brabant

Het zaterdagvoetbal zit in de lift. Steeds meer clubs stappen (deels) over. In Zuidoost-Brabant lijkt SV De Braak vooralsnog de enige. Het Eindhovense Rust Roest speelt al van oudsher in de zaterdagcompetitie. „Maar ik denk dat snel meer clubs van de zondag naar de zaterdag gaan”, aldus Van den Heuvel. Hij vermoedt dat de komst van een zaterdagteam de aantrekkingskracht van SV De Braak zal vergroten en zal zorgen voor meer levendigheid in de kantine op zaterdagavonden.

In samenwerking met indebuurt Helmond