Volledig scherm
© Bert Jansen

Taxichauffeurs eisen geld van hun Helmondse 'baas' Van der Zanden

HELMOND – Vier chauffeurs van Taxi Van der Zanden hebben woensdag via de rechtbank in Eindhoven uitbetaling van maanden achterstallig salaris geëist van het taxibedrijf uit Helmond. De chauffeurs hebben voor gewerkte uren dit voorjaar nog duizenden euro's tegoed.

Maar wie moet dit geld betalen? Dat was de hamvraag in het kort geding voor de kantonrechter. Drie chauffeurs die al jaren ritten rijden voor Van der Zanden en een (sinds kort) ex-werkneemster kruisten er in een kort geding de degens met de man die in hun ogen altijd hun baas was: Richard Cox, directeur en eigenaar van Taxi Van der Zanden.

Cox hield ook in de rechtszaal vol dat hij niet aansprakelijk is voor de financiële schade van zijn chauffeurs. Vrijwel allemaal hebben ze nog twee of drie maanden loon tegoed. Cox stelt echter dat hij niet hun werkgever was. Al zijn chauffeurs waren immers in dienst van E-Dend. Dat payrollbedrijfje ging op 10 mei failliet. De chauffeurs liepen daardoor loon en vakantiegeld mis.

Cox vond dat uitkeringsinstantie UWV een faillissementsuitkering had moeten verstrekken. Maar het UWV weigerde dat. Na een eigen onderzoek kwam het UWV begin augustus tot de conclusie dat Van der Zanden wel degelijk aansprakelijk is. Met dat bedrijf hadden de chauffeurs een zodanige relatie dat die als een arbeidsovereenkomst moet worden gezien. Dat hielden de raadslieden van de chauffeurs de rechter woensdag ook voor.

Uitspraak 14 oktober.