Volledig scherm
Helmond Theo Maassen beantwoordt vragen vanuit het publiek © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Theo Maassen in Helmond in gesprek met publiek over film Billy

HELMOND - Het blijft natuurlijk Theo Maassen. Dus de meneer die vraagt of de film een maatschappijkritische boodschap bevat, krijgt de wind van voren. Het sarcasme druipt eraf bij zijn tegenvraag: ,,Heeft u er iets in kunnen ontdekken?"  

Zaterdagavond is de door Maassen geregisseerde film Billy voor het eerst in in Helmond vertoond. Bij deze première in de Cacaofabriek is de cabaretier annex regisseur in de stijf uitverkochte zaal aanwezig voor een nagesprek met het publiek. 

De film gaat over poppenspeler Gerard de Groot die volledig vergroeid is met zijn buikspreekpop Billy. Die bemoeit zich overal mee, is zeer grof gebekt en veel gevatter dan Gerard zelf.

Gelukkig

Het maatschappijkritische aspect in de film zit hem volgens Maassen bijvoorbeeld in het feit dat Gerard op het toppunt van zijn succes besluit zijn hart te volgen en zonder Billy solo te gaan. Hij blijkt prachtig te kunnen zingen. Het publiek, dat alleen maar lachen wil, laat hem echter keihard vallen. Zijn concurrent springt in het gat. Die maalt niet om kwaliteit maar kiest voor het grote geld. Maassen: ,,Op het eind is Gerard nog steeds gek, maar wel gelukkig."

,,Waar is Billy", roept iedereen als Gerard zijn gevoelige liedjes zingt. In de zaal zit een acteur die een klein rolletje heeft in de film. Maassen herkent hem. ,,Jij speelt Sebastiaan, de jongen in het ziekenhuis die ook al naar Billy vraagt en door Gerard wordt afgesnauwd." ,,Ik was bang dat die scène eruit was geknipt, maar ik zit er gelukkig nog in", stelt de acteur tevreden vast. ,,Ja, dit is de Helmondse versie, dat hebben we speciaal gedaan", riposteert Maassen.

Volledig scherm
Helmond. Theo Maassen beantwoordt vragen vanuit het publiek © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Schrikken

Maassen zegt desgevraagd het een bijzondere ervaring te vinden om erbij te zijn als zijn film wordt vertoond. Om mee te maken hoe mensen meeleven met de personages. ,,Je ziet ze schrikken bij bepaalde passages."

Hij is trots op 'zijn' film, dus als er kans op een tweede langskomt, zal hij die zeker grijpen. Of er iets is wat hij dan anders zal doen? ,,Ja. Ik ben er achter dat film niet zo'n tekstmedium is, anders dan met cabaret. Dus een volgende keer probeer ik nog meer in beeld te vertellen dan in tekst."

Waarom de film eigenlijk in Heerlen is opgenomen? ,,Omdat het zo'n mooie stad is natuurlijk. En omdat Heerlen heeft meebetaald. Dat is twee. Of nee, dat is eigenlijk één. Als ik een miljoen krijg wil ik ook best een film over Helmond maken."   

Vrienden op auditie

Ruben van de Meer, die de manager speelt, is een vriend van Maassen. Of het niet lastig is, als vrienden op auditie moeten komen? Er zijn geen audities geweest, iedereen is gevraagd, legt Maassen uit. De enige rol waarvoor audities zijn gedaan is die van Belinda, 'het lekkerste wijf van Nederland', op wie Billy verliefd wordt. Maassen: ,,Dat was een mooie kans om een paar lekkere wijven langs te zien komen."  

De laatste vraag. ,,Waar is Billy?" ,,Die is er niet", schreeuwt Maassen. De pop gaat niet mee naar de filmtheaters, vertelt hij. Dat zou ook nergens op slaan. ,,Ik kan niet buikspreken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond