Volledig scherm
Het Weverspark in Helmond. © FotoMeulenhof

Tijdelijk cameratoezicht in binnenstad Helmond

HELMOND - In het Weverspark en op het aangrenzende Advocaat Botsplein in Helmond is sinds vrijdag cameratoezicht. De politie en de gemeente willen zo meer grip krijgen op de overlast die de omgeving ervaart. Het gaat onder meer om drankgebruik en drugshandel.

Het Advocaat Botsplein en het Weverspark liggen in de binnenstad, achter respectievelijk naast het winkelplein aan de Heistraat. De locatie ligt in het zogeheten veiligheidsrisicogebied. Daar wordt sinds maart van dit jaar geregeld preventief gefouilleerd. Die maatregel werd genomen na een aantal schietpartijen begin dit jaar. Deze incidenten zouden drugsgerelateerd zijn geweest.

Voor de proef met preventief fouilleren moest toestemming worden gegeven door het Openbaar Ministerie. Ook aan het nu ingestelde cameratoezicht heeft Justitie goedkeuring verleend. De twee camera’s hangen er in eerste instantie een halfjaar. Ze zijn gericht op het openbare deel van het Weverspark en het Advocaat Botsplein. Na twee maanden wordt bekeken of het elektronische toezicht effect heeft. Er zijn borden geplaatst die bezoekers wijzen op het cameratoezicht.

Elektronisch toezicht is niet nieuw voor Helmond. In de stad hingen al tientallen camera’s, onder meer in het uitgaansgebied en op de industrieterreinen. Bij het Weverspark en het Advocaat Botsplein wordt ook het menselijk toezicht uitgebreid; politie en handhavers van de gemeente gaan vaker surveilleren. De wijkraad en het buurtpreventieteam zijn ingelicht over de maatregelen.

In samenwerking met indebuurt Helmond