Volledig scherm
Huidig pand van Vluchteling als Naaste aan de Kanaaldijk in Helmond © FotoMeulenhof

Tijdelijke opvang acht vluchtelingen in Brandevoort in Helmond

HELMOND - De opvang in Helmond van vluchtelingen die geen direct zicht hebben op een verblijfsvergunning, verhuist van de Kanaaldijk-NW naar een pand in Brandevoort. Daar kan de stichting Vluchteling Als Naaste drie jaar gebruik van maken. De woning biedt plaats aan maximaal acht personen.  

Het gebouw aan het adres Brandevoort 4 is van de gemeente. Die heeft het ooit gekocht om toekomstige uitbreiding mogelijk te maken. Het stichtingsbestuur is blij met de nieuwe locatie. Het heeft nu voor drie jaar de zekerheid van onderdak. Het huidige huurcontract kan door de particuliere eigenaar twee maanden van tevoren worden opgezegd. Bovendien vergt het oude pand aan de Kanaaldijk veel onderhoud. 

Aanvankelijk zou de voorziening in Helmond helemaal verdwijnen omdat er acht regionale opvangcentra voorzien waren, onder meer in Eindhoven.  Die plannen bestaan nog steeds, maar zijn niet uitgewerkt. 

Beperkt

Daarom blijft Helmond uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak bieden. Wel in beperkte omvang. Momenteel worden 17 mensen opgevangen, onder wie 6 kinderen. ,,Dat aantal varieert van 15 tot 20", zegt Kitty van Bussel van Vluchteling Als Naaste.  

Door de verhuizing kan de stichting straks toe met minder geld. De gemeente verstrekt nu maandelijks 8.500 euro voor de kosten van huisvesting. ,,Dat wordt 1.500 euro", aldus wethouder Margreet de Leeuw. ,,Geld dat overigens van het Rijk komt." De gemeente gaat gewoon huur innen.

De verhuizing vindt naar verwachting in april of mei plaats. Het pand heeft een woonbestemming, maar er moet toch een vergunning worden aangevraagd omdat er meerdere huishoudens in komen.

Omwonenden zijn woensdag per brief geïnformeerd. Daarnaast vindt er volgende week woensdag een inloopavond plaats in wijkhuis 't Brandpunt. 

Overlast

Van Bussel benadrukt dat de buurt niet bang hoeft te zijn voor overlast. ,,Wij zijn heel streng. Wie zich niet aan onze regels houdt, moet weg. Er is in al die jaren nog nooit iets gebeurd. We vangen de meest schrijnende gevallen op: gezinnen met kinderen en vrouwen. En het is kleinschalig. Bij eerdere verhuizingen waren buren vaak in eerste instantie ook huiverig. Nu praten ze vol lof over ons."

Bij de verhuizing van de Torenstraat naar de Kanaaldijk-NW, ruim vijf jaar geleden, deed de oude buurman zelfs een goed woordje voor de stichting bij de nieuwe buren, aldus Van Bussel. Haar stichting begeleidt ook mensen die elders onderdak hebben gevonden. En ze kan nog vrijwilligers gebruiken, geeft ze aan.

De opvang moet dus terug naar acht personen. Van Bussel: ,,Ik hoop dat dit op een normale, natuurlijke manier verloopt." De Leeuw: ,,We hebben als voorwaarde gesteld dat er straks in maart niet nog twintig bewoners zijn, zodat er mensen op straat belanden."

Volledig scherm
Nieuw onderkomen © Google View
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond