Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof / FotoMeulenhof

Tijdelijke winkel in Helmond verkoopt producten van gebruikt toiletpapier

HELMOND - Schaaltjes, asfalt of plastic: je kunt het allemaal maken van gebruikt wc-papier. Donderdag opende waterschap Aa en Maas een tijdelijke winkel in Helmond, ter ere van een zeef die wc-papier onderschept.


Een tweede leven voor gebruikt toiletpapier: het is sinds tien dagen geen toekomstmuziek meer in Helmond en omgeving. Een nieuwe fijnzeefinstallatie in Aarle-Rixtel zorgt ervoor dat er dagelijks vijfduizend kilo aan her te gebruiken wc-papiervezels onderschept worden. Aarle heeft samen met Purmerend de primeur in Nederland. Met de ‘oogst’ kun je meer dan alleen nieuw papier en karton maken. Gisteren opende waterschap Aa en Maas een tijdelijke winkel in het centrum van Helmond vol met producten van en met tweedehands wc-papier. Daaronder: asfalt, isolatiemateriaal voor de bouw, composiet, olie, bioplastic, biogas, bodemverbeteraar, biokool.

Maar ook: een tafel, lamp en verschillende schaaltjes, gemaakt door Studio Nienke Hoogvliet. „Afval, dat is het materiaal van de toekomst”, vertelt ontwerper Laura van de Wijdeven uit Beek en Donk, die meewerkte aan het wc-papierdesign. „We hebben er een soort papiermaché van gemaakt met lijm, meel en pulp. Soms hebben we ook messing gebruikt, om het een sjieke uitstraling te geven.”

De pop-up store van Waterschap Aa en Maas is vrijdag en zaterdag nog geopend aan de Kerkstraat in Helmond.