Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof

Tijdens Beleef de Taaldag in Rijpelberg is eten en dansen óók taalles

HELMOND - Tijdens de eerste Beleef de Taaldag in Rijpelberg stond zaterdag de beleving centraal van zumba, loempia’s en zang. Oftewel: cultuur, want dat hoort net zo goed bij het leren van de Nederlandse taal.

Dansen zit in haar bloed. Sonia Rosales Pérez komt immers uit Peru. Een land van ‘warmbloedige mensen’. In Nederland ‘zijn de mensen koud’. „Geeft niet, dat is cultuur.” Een goede manier om het warm te krijgen: zumba. En daarom geeft Rosales Pérez al jaren les in deze vorm van Zuid-Amerikaanse ‘dansfitness’.
Dat doet zij in wijkhuis De Brem in de Helmondse wijk Rijpelberg. Normaal op dinsdagavonden, maar nu bij wijze van uitzondering op zaterdagmiddag. Het is immers Beleef de Taaldag in De Brem. Pardon? Wat is het verband tussen taal en zumba?
Leraar Nederlands Ton van Heukelom legt het uit. Via welzijnsorganisatie LEVgroep volgen zo’n vijftig mensen uit Helmond-Oost gratis Nederlandse les in De Brem. Omdat zij uit Turkije komen, of Syrië, Vietnam en Eritrea.

Leren
Het gaat er op de eerste Beleef de Taaldag volgens Van Heukelom om dat cursisten wat van elkaars cultuur leren. Er zijn loempia’s, bamiballetjes en baklava. En dansles dus, maar ook Koerdische en Turkse zang van Cahide Karagul.
Van Heukelom hoopt in een moeite door vrijwillige docenten te werven. Van de zes zijn er onlangs twee gestopt. En dat terwijl er een wachtlijst is met ruim twintig leergierigen. „Daarop staan ook mensen uit Asten en Someren, terwijl de lessen eigenlijk alleen voor inwoners van Helmond-Oost bedoeld zijn”, zegt Judith Kuipers van LEVgroep. „Er is gewoon weinig aanbod.”