Volledig scherm
© stock.xchnge

Toch geen verlies voor Helmond door schrappen bedrijventerreinen

HELMOND - Het schrappen van bedrijventerreinen Varenschut en (een deel van) Business Park Brandevoort levert Helmond toch geen verlies op. De stad komt zelfs 30.000 euro in de plus uit.

Tijdens een presentatie van het Stedelijk Gebied Eindhoven dinsdagavond aan regionale gemeenteraadsleden bleek dat Helmond 400.000 verlies zou maken op het afschrijven van de deels geplande bedrijventerreinen. Uit aanvullende informatie van de gemeente Helmond blijkt dus een kleine plus.

Daar staat tegenover dat Helmond nog op zoek moet naar 876.000 euro om bestaande bedrijventerrein te vernieuwen. De negen gemeenten in het Stedelijk Gebied hebben afgesproken dat zij gezamenlijk vier miljoen hiervoor reserveren.

Samenwerking
Het Stedelijk Gebied Eindhoven is een samenwerking van negen gemeenten. Zij hebben onderling afgesproken 150 hectare aan bedrijventerreinen te schrappen, omdat het aanbod groter is dan de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Gemeenten compenseren elkaar voor het verlies door een fonds op te richten. Elke gemeente die vanaf nu bedrijventerreinen ontwikkelt, betaalt een tientje per vierkante meter in het fonds. Daaruit gaat geld naar gemeenten die plannen hebben moeten weggooien.

Verschil
Helmond betaalt in eerste instantie vier ton meer dan het krijgt. Dat verschil ontstaat doordat Helmond veel vierkante meters bedrijventerrein mag uitgeven de komende jaren, zoals in het BZOB-gebied. Voor het schrappen van Varenschut (75 hectare) krijgt Helmond nauwelijks genoegdoening, omdat er voor dit terrein geen voorbereidingskosten zijn gemaakt. Dat geldt wel voor de 15 hectare bij Brandevoort. Voor deze kosten maakt het Stedelijk Gebied in tweede instantie alsnog een berekening voor compensatie. En daarmee ontvangt Helmond netto 30.000 euro.

Doordat het bedrijventerrein op Varenschut is komen te vervallen, is de weg vrij voor het ontwikkelen van natuurgebied op de plek, die ook wel bekend staat als de Groene Punt. Hiervoor gaat Helmond de komende tijd een plan uitwerken.