Volledig scherm
Tommy Wieringa. © Jeroen Hofman

Tommy Wieringa in Helmond: ‘Je zou met machinegeweer naar antroposofische school gaan’

HELMOND - Dacht hij enkel een harde grap te maken of vloog hij uit de bocht? Schrijver Tommy Wieringa haalde dinsdagavond in Helmond in elk geval ongemeen hard uit naar antroposofen. ,,Je zou toch met een machinegeweer naar zo een antroposofische school gaan tijdens het speelkwartier.”

Wieringa sprak deze woorden tijdens een voordracht voor het Literair Café in Helmond, naar aanleiding van zijn jongste boek, dat over zijn moeder gaat. Zij overleed aan borstkanker. Een ­antroposofisch arts had de signalen daarvan verkeerd ingeschat, waarna ingrijpen te laat was.

Wieringa sloot zijn relaas hierover af met de zin over het machinegeweer op het schoolplein. Daarop viel een stilte in de zaal. Hij kreeg vanuit die zaal geen vragen over de opmerking, en ook niet merkbaar van de organisatie van het Literair Café.

Wieringa kreeg vorig jaar juni veel kritiek over zich heen na een harde grap. Na de aanslag met een brandend busje op het gebouw van dagblad De Telegraaf reageerde de schrijver tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met de woorden ‘Nou, dat werd tijd’.

In samenwerking met indebuurt Helmond