Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tonpraters maken weinig indruk in Helmond: laatste voorronde Keiebijterskletstoernooi levert geen finalisten op

HELMOND - Viervoudig winnaar Andy Marcelissen, Helmonder Rob Bouwman, Boy Jansen uit Budel en Knegselnaar John van Bree strijden komende zaterdag om de felbegeerde Zilveren Narrenkap van de Keiebijters in Helmond. De laatste voorronde van het Keiebijterskletstoernooi leverde zaterdag geen finalisten op.

“Vorige week hebben jullie al een uitvaart gehad om nooit meer te vergeten”, zei Hans Keeris zaterdag omineus. De Knegselnaar stond als pastoor Chris Cross in de ton tijdens de derde en laatste voorronde van het Helmondse Keiebijterskletstoernooi. Zijn opmerking verwees naar het optreden van Andy Marcelissen een week eerder, dat inderdaad onvergetelijk was. “Maar mijn uitvaart is het einde”, vervolgde Keeris. Hoewel zijn buut vol zat met zulke spitse woordgrappen, had hij het lastig om de traditioneel uitverkochte zaal in De Traverse voor zich te winnen. Iets waar alle vier de tonpraters zaterdag moeite mee hadden.

‘Ludwig van Heetboven’

Nadat de Helmondse amusementsgroep Tadaa het publiek had opgewarmd met een aanstekelijke ode aan Angelo Mariman, dirigent van Hofkapel De Klinkers, mocht Rien Bekkers uit Olland als wielrenner Tinuske Trap de spits afbijten. Bij een koers zat een CD van ‘Ludwig van Heetboven’ in zijn prijzenpakket, vertelde hij: “Ik heb dus een klassieker gewonnen.”

Rob van Elst uit Groesbeek ging vervolgens door zijn ‘bukkutlist’. Daar stond onder meer deelname aan de Kennedymars op. “Het is een mooie tocht. Je krijgt een medaille voor de geleverde fysieke inspanning. En voor moed. Want je moet ‘s nachts door Helmond heen”, sprak hij het publiek aan. Dat publiek stond niet veel later op de stoelen tijdens een muzikale boottocht van de Tilburgse Penthouse Boys. Peter van der Maas sloot de avond af. De inwoner van Hilvarenbeek stond als lakei in de ton. Met de ‘eerste officiële buikspreek-act van de koning’, wist hij de zaal aan het bulderen te krijgen.

‘Een lach is wat deze zaal hard nodig heeft’

Het bleek uiteindelijk te weinig om de jury te overtuigen. Die besliste dat Andy Marcelissen, Rob Bouwman, Boy Jansen en John van Bree tijdens de finale van het Keiebijterskletstoernooi gaan strijden om de Zilveren Narrenkap en de titel van Opperkletsmajoor.

Iets wat Van Elst al aan voelde komen. “Een lach is wat deze zaal hard nodig heeft”, had hij zijn optreden afgesloten. Precies dat lukte de vier tonpraters zaterdag net te weinig; de zaal met continue lachsalvo’s in hun greep houden. De finalisten waren daar tijdens de eerste twee voorrondes juist wel in geslaagd.

In samenwerking met indebuurt Helmond