Volledig scherm
De Traversebrug in Helmond licht zaterdagavond op, zoals te zien is op deze impressie. © Spoortocht0492

Traversebrug Helmond verlicht met kleuren en verhalen

HELMOND - Onder de Traversebrug, in het Helmondse kanaal, drijven zaterdagavond vijf flessen die vol zitten met verhalen over de stad en zijn inwoners. Passanten kunnen die met een touw opvissen en voor een beamer houden. Vervolgens lichten zinnen uit die verhalen na een kleurenspel op tegen het plafond van de brug.

Zie hier de werking van de tijdelijke lichtinstallatie 'Stroompunt' die de Eindhovense industrieel ontwerpster Nicky Liebregts heeft gemaakt. Zij bedacht die op verzoek van SpoortochtB5, een initiatief in vijf Brabantse steden. Het doel van SpoortochtB5 is om gebieden rondom spoorlijnen (en in Helmond ook het Kanaal) nieuw leven in te blazen. Het Helmondse onderdeel heet Spoortocht0492.

Zaterdag is van 17.00 tot 19.00 uur de lichtpresentatie te zien. Bezoekers wordt het comfortabel gemaakt. Op de houten vlonders aan de kant van het Kasteel staan zitzakken, er is gratis koffie van The Count of Coffee en chocolade van ChocolaDeCacaofabriek.

Thema's
De verhalen die in het water drijven, zijn opgetekend door stadsschrijfster Tania Heimans en cabaretier Udo Holtappels. Er zijn vijf thema's, waaronder 'goudeerlijk', 'horeca' en 'gezellig met elkaar buurten'.

Voor het gemak heeft ontwerpster Liebregts per verhaal enkele zinnen geselecteerd voor de projecties. "Helmond is voor mij echt industriestad, dus ik wilde iets doen met ruwe materialen opvissen op een plek waar Helmond in het verleden veel industrie heeft gehad. Dat werd de luchtbrug Traverse."

Lichtprojectie
Helmonders mogen zelf ook verhalen aandragen om te laten projecteren op de Traversebrug. Dat kan via de site van ontwerpster Liebregts. De kans bestaat dat de lichtprojectie later terugkeert. Projectleider Brendan Vos van SpoortochtB5 is nog op zoek naar mogelijkheden daartoe.