Volledig scherm
© Thinkstock

Turken in Helmond de straat op

HELMOND - Zo'n 150 Turken verzamelden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ameideplein in Helmond. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van de Turkse president Erdogan om zich te verzetten tegen de coup van militairen.

In het Cultureel Centrum in de Molenstraat volgden Turken bij het tv-scherm tot in de vroege ochtend de verwikkelingen in hun moederland. Het kwam voor hen heel onverwacht, zegt Tuncay Toraman. "Dit is sinds maart in het geheim voorbereid." Hier in dit centrum geen bijval voor de coup. "Het volk heeft gewonnen", stelt Tuncay. "Ik ben het niet altijd met Erdogan eens, maar hij wil de vrede een kans geven."

Tuncay denkt dat veel militairen die meededen, alleen maar bevelen hebben opgevolgd. "Zij wilden niet schieten op hun eigen volk." En dat volk heeft volgens hem gesproken.

De Turkse Helmonders zeggen dat de positie van Erdogan alleen maar sterker is geworden door deze gebeurtenissen. De vader van Tuncay is op weg naar Turkije. "Met de auto. Hij is vandaag (zaterdag) gegaan, maar had het liefst vrijdag al vertrokken, direct toen het nieuws bekend werd."

In de Heistraat staan enkele jonge Turken met elkaar te praten. Niet over de coup maar over voetbal. Ook hier blijdschap over het mislukken van de staatsgreep. "Ik was even bang voor een burgeroorlog", bekent Tufan Top. "Het lijkt wel of heel het land achter Erdogan staat", aldus Canberk Cansiz. Hij heeft veel vrienden die nu in Turkije zijn. "Ze zouden vandaag terug vliegen. Maar moeten nu wachten."