Volledig scherm
© ANP

Twaalf woningen voor jongeren met autisme in Mierlo-Hout

HELMOND - Aan de Windmolenstraat in de Helmondse wijk Mierlo-Hout komen twaalf appartementen voor jonge mensen die een vorm van autisme hebben. Zorgaanbieder Futuris uit Eindhoven gaat de gebouw beheren. De zorgverlener uit Eindhoven ondersteunt jongvolwassenen in wonen en werken.

De studio's komen in het kantoorgebouw waar eerst Kinderopvang Spring was gevestigd. Het pand is door Spring verkocht aan een investeerder. Die gaat het op het zijn beurt verhuren aan Futuris.

Voordat het zover is, wordt het pand verbouwd. Behalve een dozijn zelfstandige wooneenheden komt er een gemeenschappelijke ruimte. Die verbouwingsklus is in handen van Iris Vastgoed Ontwikkeling in Beek en Donk. De gemeente Helmond is akkoord met de plannen.

Bezwaarmakers

De komende weken mogen eventuele bezwaarmakers zich melden. Om dat vóór te zijn, heeft de ontwikkelaar de directe omgeving van de Windmolenstraat al op de hoogte gebracht. Ook zijn er gesprekken gevoerd met omwonenden. Dat leverde een aantal kleine wijzigingen op in het ontwerp van bijvoorbeeld de tuin.

Directeur Cees van Pagée van Futuris verwacht dat begin 2018 de eerste bewoners de appartementen kunnen betrekken. „Het gebouw moet helemaal verbouwd worden. Er komen twaalf appartementen en een gemeenschappelijke ruimte.”

De toekomstige bewoners krijgen ‘begeleiding-plus’ zoals Futuris dat noemt. De jonge mensen wonen zelfstandig, maar krijgen doordeweeks overdag een aantal uren hulp. De meesten maken verder gebruik van dagbesteding, stages of hebben een baan.

Futuris

Het appartementengebouw aan de Windmolenstraat is het eerste woongebouw dat Futuris in Helmond gaat beheren. In Eindhoven heeft Futuris al enkele complexen met zelfstandige wooneenheden. 

Volgens directeur Van Pagée neemt de vraag hiernaar toe. Voor onze doelgroep is het lastig om betaalbare, zelfstandige woonruimte te vinden. Groepswoningen zijn er meer.”

In Mierlo-Hout leefde korte tijd verwarring over de nieuwe appartementen voor jonge mensen met autisme. Een aantal wijkbewoners meende dat Iris Verslavingszorg een onderkomen voor cliënten wilde realiseren in plaats van Iris Vastgoed Ontwikkeling. Iris Verslavingszorg is een organisatie die opereert in de omgeving van Arnhem en heeft niets van doen met het toekomstige wooncomplex in Mierlo-Hout.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond