Volledig scherm
Het Jan van Brabant College in Helmond, vestiging Molenstraat. © FotoMeulenhof

Tweetalige mavo op Jan van Brabant in Helmond

HELMOND - Het Jan van Brabant College in Helmond start volgend schooljaar met een tweetalige mavo-opleiding. Een deel van de vakken wordt in het Engels gegeven. De school heeft al tweetalig havo en vwo. 

De tijd is er rijp voor, zegt Geert-jan Nillesen, directeur van de vestiging Molenstraat. ,,We zien in het mbo al Engelstalige opleidingen. Bijvoorbeeld op de automotive campus. En bedrijven in de regio zijn op zoek naar mbo'ers die internationaal georiënteerd zijn.  ASML, waar we veel mee samenwerken, en Philips schreeuwen om deze vakmensen. Als we er nu niet mee starten, doen we onze leerlingen te kort."

Docenten opleiden

Moeten er nog docenten worden opgeleid? ,,Daar zijn we nu mee bezig. Elke donderdagmiddag krijgen ze les van iemand van buiten. Een docent die Engels als moedertaal heeft. We hebben natuurlijk al leraren die tweetalig onderwijs geven. Maar met deze nieuwe opleiding erbij zijn er dat niet genoeg."

De mavo-leerlingen die voor tweetalig onderwijs kiezen, krijgen straks les in het Engels bij aardrijkskunde, wiskunde, biologie, tekenen/handvaardigheid en gym. En natuurlijk Engels. ,,Zo hebben ze in elk deelgebied minstens één Engelstalig vak." 

Dertig procent van de vakken wordt  in het Engels gegeven. Bij tweetalig havo en vwo is dat vijftig procent. Dat is een landelijke norm, aldus Nillesen. ,,De reden is dat de mavo vier jaar duurt. Om het niveau Nederlands op peil te houden, is gekozen voor dertig procent. Alle examens worden gewoon in het Nederlands afgelegd." 

Drempel

Tweetalig mavo is voor nieuwe leerlingen, die vanaf volgend jaar instromen. ,,We hopen een klas bij elkaar te krijgen. Met 20 tot 25 leerlingen. Ik denk wel dat ze een drempel over moeten. Het is aan ons om duidelijk te maken dat er bij bedrijven veel vraag naar is, dat je hier veel aan hebt in je verdere loopbaan."

Ouders hoeven niet bang te zijn dat het Nederlands er onder lijdt, stelt Nillesen. Sterker nog:  ,,Onze ervaring met de tweetalige havo en vwo is dat deze leerlingen minstens zo goed zijn in Nederlands of zelfs beter dan hun schoolgenoten. Dat is ook de uitkomst van uitgebreid landelijk onderzoek."

In de regio Helmond is het Jan van Brabant College de eerste die met tweetalig mavo komt. In Eindhoven kent het Stedelijk College een dergelijke opleiding. 'De Jan' heeft voorlopig geen plannen om dit ook aan te gaan bieden op de vestiging Deltaweg.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond