Twintig vuurwapens, messen en een middeleeuwse knots: deze 70 wapens werden ingeleverd in Helmond

VideoEINDHOVEN/HELMOND - Bij het Helmondse inleverpunt voor illegale wapens zijn zeventig wapens ingeleverd. Hier zaten twintig vuurwapens tussen. Dat maakt de politie donderdag bekend.

Ook werden er 27 andere schietwapens ingeleverd, zoals luchtbuksen of startpistolen. De politie presenteerde de opbrengst donderdag op het kantoor van de Forensische Opsporingsdienst in Eindhoven.

Goedendag

Volledig scherm
Alle ingeleverde wapens bij elkaar. © Bert Jansen

Opvallende andere wapens waar bezitters van af wilden, zijn onder meer een goedendag - een schrikbarend middeleeuws slagwapen met een ketting waar een bal met punten aan bungelt - zwaarden, sabels en een aansteker in de vorm van een granaat. 

De tafel vol wapens werd gecompleteerd met vlindermessen, stiletto's, boksbeugels, een ploertendoder en katapulten. Daarnaast werden 1500 kogels ingeleverd. 

Helmonders konden eind april en begin mei zonder gevolgen van hun illegale wapens af. In een poging om het aantal verboden wapens in Helmond omlaag te krijgen, was er twee weken lang een wapendepot op het politiebureau aan de Kasteel-Traverse. Eerder leverde zo’n actie in Rotterdam 262 wapens op. In Eindhoven komt een dergelijke actie vooralsnog niet.

Onderzoek

Een aantal van de wapens wordt nog gecontroleerd door forensisch rechercheurs. Daarbij wordt vooral onderzocht of deze bij eerdere misdrijven gebruikt zijn. ,,Als dat het geval is, volgt uiteraard wel een vervolgonderzoek en kan de houder als verdachte worden aangemerkt.”

Daarna vernietigt de politie alle ingeleverde wapens.

Helmond werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal heftige incidenten met wapens. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie namen daarom maatregelen. De wapeninleveractie is er daar één van.

In samenwerking met indebuurt Helmond