Uitbetaling bijstand in Peel verschuift naar tiende van de nieuwe maand

HELMOND – Circa vijfduizend mensen in de regio krijgen hun bijstandsuitkering in de toekomst niet meer op de 27ste van de maand uitbetaald maar op de tiende van de volgende maand. De verandering wordt volgend jaar geleidelijk ingevoerd.

De operatie moet in januari 2018 zijn afgerond. Senzer, het werkbedrijf dat voor Helmond en zes omliggende gemeenten de participatiewet uitvoert, heeft dat dinsdag bevestigd. Het besluit lekte via het ED voortijdig uit. Alle bijstandsgerechtigden en de regionale corporaties, zorginstellingen, nutsbedrijven, bewindvoerders en verzekeraars worden nu zo spoedig mogelijk geïnformeerd, zegt een woordvoerder van Senzer.

In de zeven gemeenten wordt de bijstand nu nog vóóraf uitbetaald. Achteraf werden mensen zeer regelmatig gekort op hun uitkering omdat ze inkomsten uit werk hadden gehad. In de toekomst wordt dat meteen verrekend bij de uitbetaling. Daardoor worden naheffingen en incassotrajecten voorkomen. Senzer benadrukt dat het geen bezuinigsmaatregel betreft en dat alle uitkeringsgerechtigden hun rechten behouden. "Het is vooral bedoeld om administratief gedoe tegen te gaan", zegt een woordvoerder.

Bij Senzer zijn de gemeenten Helmond, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Asten, Someren, Laarbeek en Deurne aangesloten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. Frank Beekhuis uit Helmond: ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  Frank Beekhuis uit Helmond: ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond