Uitbetaling bijstand in Peel verschuift naar tiende van de nieuwe maand

HELMOND – Circa vijfduizend mensen in de regio krijgen hun bijstandsuitkering in de toekomst niet meer op de 27ste van de maand uitbetaald maar op de tiende van de volgende maand. De verandering wordt volgend jaar geleidelijk ingevoerd.

De operatie moet in januari 2018 zijn afgerond. Senzer, het werkbedrijf dat voor Helmond en zes omliggende gemeenten de participatiewet uitvoert, heeft dat dinsdag bevestigd. Het besluit lekte via het ED voortijdig uit. Alle bijstandsgerechtigden en de regionale corporaties, zorginstellingen, nutsbedrijven, bewindvoerders en verzekeraars worden nu zo spoedig mogelijk geïnformeerd, zegt een woordvoerder van Senzer.

In de zeven gemeenten wordt de bijstand nu nog vóóraf uitbetaald. Achteraf werden mensen zeer regelmatig gekort op hun uitkering omdat ze inkomsten uit werk hadden gehad. In de toekomst wordt dat meteen verrekend bij de uitbetaling. Daardoor worden naheffingen en incassotrajecten voorkomen. Senzer benadrukt dat het geen bezuinigsmaatregel betreft en dat alle uitkeringsgerechtigden hun rechten behouden. "Het is vooral bedoeld om administratief gedoe tegen te gaan", zegt een woordvoerder.

Bij Senzer zijn de gemeenten Helmond, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Asten, Someren, Laarbeek en Deurne aangesloten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond