Vaarwel Raymaert, welkom Nastrium in Helmond
HELMOND - Na 26 jaar maakt het toonaangevende restaurant De Raymaert in Helmond binnenkort plaats voor nieuwkomer Nastrium. Over BN’ers en een stelletje dat elke week kwam eten enerzijds, en de bezetenheid van een chefkok anderzijds.
In de restaurantgids van Michelin had Helmond jarenlang slechts één vermelding met twee ‘bestekjes’. Wie in de stad exclusief en avondvullend wilde tafelen moest de auto richting de Mierloseweg dirigeren. Want waar de concurrentie wegviel (Prins Heerlijk) of een ander concept startte (De Warande), wist De Raymaert als enige overeind te blijven.
Crisisjaren
Het heeft alles te maken met de crisisjaren, waartegen ook Richard van de Walle en Anne van Schip het grootste deel van hun tien jaar als eigenaren van De Raymaert moesten opboksen. En dat was pittig, geven ze toe: “Dan hoorde je kenners zeggen: ‘Volgend jaar wordt het beter.’ En een jaar later: ‘Nee, volgend jaar wordt het écht beter’. Op een gegeven moment ben je zeven jaar verder en is het nog steeds niet beter.”
Het was een van de redenen om het restaurant in het statige herenhuis in de etalage te zetten, maar niet de belangrijkste. Dat is het gezin. Tien jaar een eigen horecazaak legt druk op je privéleven. Van de Walle: “Je werkt elke avond en elk weekend. Al die tijd is je gezin met twee meisjes daardoor onderschikt.” Waar hij zijn carrière waarschijnlijk in loondienst nog wel vervolgt in de horeca stapt Van Schip om die reden sowieso uit het wereldje.
BN'ers
En dus kan er begonnen worden met terugkijken, bijvoorbeeld op de BN’ers het restaurant aandeden: Gordon (“Daar hebben we ontzettend hard mee gelachen”), Evert Santegoeds (“Zijn moeder komt hier al jarenlang”) en Youp van ‘t Hek (“Hij kwam nog een keer terug omdat hij zo had genoten”). Het is een blijk van waardering, geeft Van de Walle toe: “Dat met die BN’ers is leuk. Maar we hebben ook een stel uit Geldrop dat al 26 jaar vrijwel elke week hier komt eten. Op onze vaste gasten ben ik dan trotser.”
Waarin het restaurant het verschil maakte? Onder andere alle aandacht voor de gast, die is heilig. Van de Walle: “Er is een man van wie ik weet dat hij altijd een garnalencocktail wenst. Als hij reserveert, zorg ik dat ik dat in huis heb.” Van Schip: “En als een groep mensen wilde eten op een avond dat we dichten waren, dan kon dat ook. Het is fantastisch om mensen een mooie avond te bezorgen, dat maakte dit werk zo leuk.”
Culinaire spoor
‘Passion is my secret ingredient’ staat er in sierlijke letters op zijn onderarm getatoeëerd. Als we zijn vrouw Kim (34) mogen geloven slaat de passie voor koken bij Djailany van de Laarschot (33) af en toe door richting bezetenheid. Kim: “Als hij een dag niet met eten bezig is, wordt hij chagrijnig”, lacht Kim. “Op een vrije dag staat hij gewoon in de keuken en is het continu van ‘proef eens’, ‘proef eens’. Onze dochter van vier neemt dat ook over. Die wil alles proberen, zelfs een oester.” Djailany, die ook nog een zoontje heeft uit een eerdere relatie, kan niks anders doen dan lachen en toegeven.
De Helmonder werd op het culinaire spoor gezet door zijn Molukse oma, die hele weekenden achter het fornuis stond. Inmiddels werkt hij zelf al 19 jaar in de keuken, in de lange rij restaurants waar hij werkte, staat ook De Raymaert. “Toen zei ik al tegen mensen: Als ik ooit de kans krijg om dit over te nemen, doe ik het.”
Maar eerst volgde een rondreis langs allerlei horecazaken, waaronder tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Vooral de laatste jaren hopte hij bijna geregeld naar een nieuwe plek. “Dan werd ik benaderd met een mooi verhaal, maar die afspraken werden in praktijk niet nagekomen”, doelt Djailany onder andere op De Blauwe Lotus. In Eindhoven moest hij het Chinese restaurant vernieuwen, maar kwamen traditionele gerechten toch terug op de kaart.
Teleurstellingen
Er waren in de jaren meer teleurstellingen. Drie keer waagde hij een poging om een eigen zaak te beginnen, even zoveel teleurstellingen volgden. Ondertussen zag hij de ene na de andere jonge collega een eigen restaurant beginnen. Logisch dus dat de ontlading bij hem nu extra groot is: “Ik kan eindelijk precies koken zoals ik dat zelf voor ogen heb.”
Hoe hij dat gaat doen? Met twee zaken ineen. Behalve het exclusievere restaurant Nastrium, komt er in de achtertuin een brasserie. Voor wie geen trek heeft om de hele avond te tafelen, maar wel zin heeft in een drankje en hapje. En verder wil hij mee in de trends: een eigen moestuin, groente fermenteren en geen verspilling. Djailany: “En vooral heel lekker koken. Koken is mijn alles. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Laat de zwaluwen in Meerhoven maar komen, hun nestjes zijn weer klaar voor gebruik
EINDHOVEN - Onkruid weghalen, takken verwijderen, nestgaten vullen met nieuwe leem; het is hard werken tijdens de buitenwerkdag bij de oeverzwaluwwand voor de leerlingen van basisschool De Startbaan en de Internationale School.Eindhoven -
indebuurt.nl
Eten zoals de Romeinen: bij dit Eindhovense foodfestival reis je terug in de tijd
Eten proeven en iets leren over vroeger: het kan binnenkort allebei in Eindhoven. Op 1 april opent het preHistorisch Dorp de deuren voor een nieuw seizoen. Rondom Pasen bezoek je het Historisch Foodfest in het openluchtmuseum. Dit wil je weten over het foodfestival.Eindhoven -
PREMIUM
In 100 jaar is er veel veranderd bij Frisselstein, maar samen muziek maken blijft nog steeds het leukst
VEGHEL - Er is in honderd jaar tijd natuurlijk wel wat veranderd. Serenades aan huis zijn er niet meer bij, maar leden van Muziekvereniging Frisselstein in Veghel zijn nog steeds bij veel belangrijke gebeurtenissen betrokken. Dit jaar viert de club zelf feest.Veghel -
Ilse de Lange komt naar Mariahout
Openluchttheater Mariahout verwelkomt op vrijdag 25 augustus Ilse de Lange en haar band. De zangeres viert het 25-jarig jubileum als artiest: in 1998 kwam haar debuutalbum World of Hurt uit.Helmond -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
Niet alleen eiken langs Mierlose Bekelaar; met linde en esdoorn minder kans op plagen en ziektes
MIERLO - Vanwege de snelheidsremmende maatregelen op de Bekelaar in Mierlo moeten twintig oude eiken wijken. Na de werkzaamheden worden er veertien nieuwe bomen geplant, waaronder de linde en de esdoorn.Mierlo -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
In samenwerking met indebuurt Helmond