Volledig scherm
© ED

'Valse informatie Enexis kostte 130 man hun baan bij Westvoort in Helmond'

HELMOND - Het Helmondse bedrijf Westvoort ging in 2014 failliet. De reden? Valse informatie van hun opdrachtgever Enexis. Dat zeggen althans de Helmondse eigenaren van het bedrijf Pieter Vervoort en Wim van de Westerlo. Het tweetal bereidt een miljoenenclaim voor.

Het is april 2014 als bij 130 mensen in Helmond, Deurne en andere dorpen in de regio een brief op de mat valt. Een ontslagbrief. Het bedrijf waar ze zich elke doordeweekse ochtend met hun broodtrommel melden om leidingen voor gas, water en elektriciteit te leggen is failliet. 

Een faillissement dat volgens de grote bazen van het bedrijf, Pieter Vervoort en Wim van de Westerlo, achteraf helemaal niet nodig was. Het duo is ervan overtuigd dat Enexis, het bedrijf waar ze het meeste werk voor verrichtten, hen de nek heeft omgedraaid.

Enexis, dat onder andere in Brabant en Limburg verantwoordelijk is voor het gas- en elektriciteitsnet, wil opeens dat Westvoort vier ton aan al gegunde opdrachten niet meer uitvoert. Daar bovenop krijgen de Helmonders te horen dat Enexis de komende twee jaar een kwart minder werk heeft te vergeven. Een kwart minder werk van verreweg de belangrijkste werkgever in de branche: Westvoort verwacht miljoenen aan inkomsten mis te lopen en vraagt faillissement aan.

'Boodschap klopt niet'
Maar was er wel ooit minder werk? Helemaal niet, zegt Westvoort nu, de boodschap van Enexis klopt niet. Alle 130 werknemers hadden helemaal niet hun baan hoeven te verliezen. Volgens Vervoort en Van de Westerlo had hun bedrijf nog gewoon bestaan als Enexis niet had verteld dat er twee jaar lang veel minder werk was. 

Om dat te bewijzen hebben ze de afgelopen maanden verschillende getuigen voor de rechter geroepen. En niet de minste. Onder andere provinciebestuurder Erik van Merrienboer moest onder ede zijn verhaal vertellen. Hij was destijds als topambtenaar bij de provincie, grootaandeelhouder van Enexis, betrokken bij de zaak. Het is Westvoort serieus: het bedrijf maakt zich op voor een rechtszaak met als inzet een schadeclaim van miljoenen.

Volledig scherm
© ED
Volledig scherm
© ED
  1. Na 11 competitieduels zonder zege moet Helmond Sport vrijdag weer eens winnen: ‘Absurd’
    voorbeschouwing

    Na 11 competitie­du­els zonder zege moet Helmond Sport vrijdag weer eens winnen: ‘Absurd’

    Het zijn zware tijden voor Helmond Sport. De nasleep van de ongeregeldheden in de derby met FC Eindhoven ijlt nog na en de club bivakkeert ook nog eens middenin een sportieve crisis. Liefst elf competitieduels op rij werd er niet gewonnen, daar moet vrijdag tegen FC Den Bosch verandering in komen. ,,Het duurt al veel te lang. We moeten die reeks doorbreken”, stelt coach Wil Boessen.

In samenwerking met indebuurt Helmond