Het Helmondse kasteelpark in het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Pal ten noorden van het kasteel is de Heilig Hartkerk aan de Veestraat te zien. Deze kerk werd in 1957 gesloopt. Tussen het kasteel en de Heilig Hartkerk bevindt zich - verscholen tussen de bomen - de toenmalige ambtswoning van de burgemeester. Ook NSB-burgemeester Harmen Maas woonde hier (adres: Smalle Haven 1). Zijn werkkamer was in het kasteel.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Helmondse kasteelpark in het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Pal ten noorden van het kasteel is de Heilig Hartkerk aan de Veestraat te zien. Deze kerk werd in 1957 gesloopt. Tussen het kasteel en de Heilig Hartkerk bevindt zich - verscholen tussen de bomen - de toenmalige ambtswoning van de burgemeester. Ook NSB-burgemeester Harmen Maas woonde hier (adres: Smalle Haven 1). Zijn werkkamer was in het kasteel. © Fotocollectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Van de NSB-burgemeester van Helmond is nog geen enkele foto gevonden

In vier maanden tijd reconstrueerde Jeroen Koppes het burgemeesterschap van Harmen Maas in de oorlogsjaren 1943 en 1944. Eén ding mist hij nog: een foto van de man.

De voorpagina van De Zuidwillemsvaart van 5 oktober 1943. Onder 'Stadsnieuws' wordt bericht over de installatie van NSB-burgemeester Harmen Maas. Een foto van hem ontbreekt.
Volledig scherm
De voorpagina van De Zuidwillemsvaart van 5 oktober 1943. Onder 'Stadsnieuws' wordt bericht over de installatie van NSB-burgemeester Harmen Maas. Een foto van hem ontbreekt.

Jeroen Koppes tovert de voorpagina van de krant De Zuidwillemsvaart van 5 oktober 1943 tevoorschijn. Bijna twee strekkende kolommen gaan over de installatie van de Helmondse NSB-burgemeester Harmen Maas, een dag eerder. Een foto ontbreekt, wat gezien de aard van het nieuws opmerkelijk is. Maar in dit geval is er echt iets raars aan de hand, weet Koppes: van Maas heeft hij überhaupt geen foto kunnen vinden.

Koppes werkt als vrijwilliger voor Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT). De 38-jarige Helmonder publiceerde al ruim twintig verhalen op de website Traces of War, een van de projecten van STIWOT. „Vorig jaar heb ik een serie artikelen geschreven over andere foute Helmonders. Bij mijn onderzoek kwam ik de naam van Maas geregeld tegen, maar er was eigenlijk weinig over hem bekend”, verklaart Koppes het waarom van zijn jongste publicatie.

In samenwerking met indebuurt Helmond