Volledig scherm
Het nieuwe paviljoen van Speeltuin Helmond-West van buiten. © Simon Rood

Vanuit paviljoen Speeltuin Helmond-West zien ouders alle kinderen spelen

HELMOND - Het zondagochtend geopende paviljoen van Speeltuin Helmond-West is slim ontworpen. Ouders die binnen zitten, zien in één oogopslag alle kinderen die buiten spelen. De voor- en zijkanten van het gebouwtje bestaan namelijk zo goed als geheel uit glas.

„Heel overzichtelijk, heel prettig”, oordeelt Yvonne Verbakel. Haar zoontje Nick (2,5) tuurt staand op een barkruk al meer dan een halfuur naar buiten, om te kijken waar in de speeltuin hij  aan de gang wil. 

Spelen
„Ik wil buiten spelen,” roept Nick meerdere keren. Hij moet nog even wachten totdat Elly Blanksma klaar is met haar toespraak. Alsof het zo had moeten zijn, stopt het ook met regenen na de officiële woorden van de burgemeester. Nick kan de speeltuin in en de loopbrug op. 

Speeltuin Helmond-West is nu helemaal vernieuwd. Eind maart heropende het kinderpark al met nagenoeg allemaal nieuwe toestellen. De inrichting was ook nieuw, met meer groen en water. Het bestuur wilde al jaren de speeltuin grondig vernieuwen. Door de aanleg van de Kasteelherenlaan kwam die plannenmakerij in een stroomversnelling.

Duurzaam
Nu is dus ook het paviljoen opgeleverd. De bouw kostte 450.000 euro. De speeltuin zelf had ruim een ton gespaard, de rest kwam van sponsoren en de gemeente Helmond. Voor dat geld staat er een duurzaam pand, dat minstens vijftig jaar moet mee kunnen. Op het dak liggen 46 zonnepanelen die voor energie zorgen, te midden van groene beplanting, die op haar beurt voor natuurlijke isolatie zorgt.

Behalve duurzaam wil Speeltuin Helmond-West ook leerzaam zijn. Daarom heeft het bestuur natuurvereniging IVN permanent onderdak in het paviljoen gegeven. Vanuit de eigen ruimte gaat IVN de komende jaren exposities en activiteiten organiseren om kinderen te interesseren voor planten en dieren. 

Ontdekkingen
„De Goorloopzone naast de speeltuin is een prachtige plek voor ontdekkingen”, blikte Ad Adriaans al vooruit. De IVN-voorzitter gaf zijn collega van de speeltuin Clemens Smits een envelop cadeau tijdens de opening van het paviljoen. Niet met geld, maar met zaadjes. Genoeg voor pakweg tien vierkante meter bloemen. „Zodat we in augustus met de kinderen vlinders kunnen ontdekken.”

Volledig scherm
Het nieuwe paviljoen van Speeltuin Helmond-West van binnen. © Simon Rood
Volledig scherm
Nick Verbakel speelt, met op de achtergrond het nieuwe paviljoen. © Simon Rood

In samenwerking met indebuurt Helmond