Volledig scherm
Jan van Bussel en Micheal Rieter van de Monumentenwerkgroep Helmond © Ton van de Meulenhof / fotoMeulenhof

Vechten voor monumenten in 'Helmond sloopstad'

HELMOND - Al twintig jaar strijden Michael Rieter en Jan van Bussel tegen de sloopkogel: van Mariaschool tot Karelstein. "Pas als het pand weg is, zeggen Helmonders: Wa seund." Eén wand vol vergane glorie.

De gebouwen op de foto's in de woonkamer van Jan van Bussel bestaan stuk voor stuk niet meer. Hij wijst op een zwart-wit kiekje van de Markt. "In dit hoekpand zit nu restaurant Se7en, ernaast de voormalige boekenwinkel en de tatooshop. Maar de rest van deze zijde van de Markt, met onder andere het oude klooster, staat er niet meer. Allemaal gesloopt." Dat weet ook zijn kompaan Michael Rieter: "Helmond sloopstad: die bijnaam was er niet voor niks."

Zonder deze twee mannen was er nog veel meer plat gegaan, dat kun je rustig stellen. Al twintig jaar zijn ze de drijvende kracht achter de Monumenten Werkgroep Helmond. En al twintig jaar strijden ze tegen de sloopkogel. Door brandbrieven te sturen, naar de rechtbank te stappen of dagelijks langs de panden te fietsen. Volgens Rieter is dat niet Helmonders eigen. "Wij zijn niet zo'n actievoerders. Vooral niet voor gebouwen. Pas als het gesloopt is, zeggen Helmonders tegen elkaar: 'Wa seund dat het weg is.'"

Ze wisten onder andere villa Karelstein, het Theo Driessen Instituut, het Vleeschhouwer-pand in de Kerkstraat en buurthuis Sint Anna te behouden voor de stad. Hun laatste missie is het overeind houden van de voormalige Mariaschool. Het stadsbestuur ziet het oude schoolgebouw het liefst verdwijnen zodat de naastgelegen theaterkerk beter tot haar recht komt. "We hebben er in ieder geval voor gezorgd dat zowel de welstandscommissie als de monumentencommissie naar het gebouw hebben gekeken. Zij hebben geadviseerd om het te behouden", is Rieter, tevens raadslid namens Helder Helmond, optimistisch.