Volledig scherm
© ANP

Veel minder inbraken en overvallen in Helmond

HELMOND - Minder inbraken, straatroven, overvallen en openlijk geweld: de criminaliteit die veel impact heeft op slachtoffers nam in Helmond afgelopen jaar flink af. Het aanvalsplan dat burgemeester Blanksma vorig jaar introduceerde lijkt daarmee effect te hebben.

Dat blijkt uit een overzicht van de criminaliteitscijfers van Helmond in 2016. Opvallend is vooral de sterke daling van het aantal woninginbraken. Dat waren er afgelopen jaar 374. Dat is 28 procent minder dan in 2015. “Daarmee doen we het landelijk ook heel erg goed”, weet burgemeester Elly Blanksma. “In Nederland nam het aantal inbraken gemiddeld namelijk met 14 procent af.”

Straatroven
Ook het aantal straatroven (29 procent), openlijk geweld (28 procent) en overvallen (44 procent) nam in 2016 fors af ten opzichte van het jaar ervoor. In tegenstelling tot vorig jaar is Blanksma tevreden over de cijfers. Toen introduceerde ze een ‘aanvalsplan’ in de strijd tegen de criminaliteit. Onder andere het aantal buurtpreventieteams in de verschillende wijken moest toenemen.

Dat laatste is zeker gebeurd. Van grofweg 25 teams groeide het totaal naar ongeveer veertig. Daarnaast kwam er een flink aantal whatsapp-groepen waarin bewoners elkaar waarschuwen op verdachte situaties in de buurt. “Ik hoor van wijkagenten terug dat dat heel veel inbraken voorkomt.”

Volledig scherm
Cijfers © ED