Volledig scherm
ter illustratie © Thinkstock

Veilig Thuis ZO-Brabant de beste van het land

EINDHOVEN/HELMOND - Meer aandacht voor ouderenmishandeling en iets sneller onderzoeken afronden. Dat zijn de enige punten waar nog wat aan gedaan moet worden. 

Veilig Thuis Zuidoost-Brabant is de best presterende organisatie van Nederland. De organisatie die namens de 21 gemeenten van Zuidoost-Brabant de veiligheid voor jong en oud achter de voordeur moet bewaken, deelt die eer met Veilig Thuis West-Brabant. Op de lijst van 26 Veilig Thuis-instellingen in Nederland bungelen Hollands-Midden en Rotterdam-Rijnmond onderaan. 

Trots
Directeur Judith Kuijpers is erg trots op deze score. Vooral omdat vorig jaar Veilig Thuis Zuidoost-Brabant nog onderaan de lijst zat. "We zijn gestart met te weinig, of zeg maar geen, tijd voor voorbereiding", zegt ze. Daarom oordeelden de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de instelling aan slechts 14 van de 24 onderzoekspunten voldeed. 

Nu zijn er 30 aspecten van hulpverlening onderzocht. Zowel in Zuidoost-Brabant als West-Brabant was op 28 punten alles op orde. Kuijpers is er vooral trots op dat hier geen wachtlijsten zijn.

Ouderen
De inspecties hadden voor Veilig Thuis Zuidoost-Brabant maar 2 opmerkingen. De eerste: er is meer aandacht nodig voor mishandeling of uitbuiting van ouderen. De organisatie moet meer samenwerking zoeken, bijvoorbeeld met notarissen en banken om te voorkomen dat ouderen financieel worden kaalgeplukt. 

Beide inspecties zeggen dat ouderenmishandeling nog een betrekkelijk nieuw fenomeen is waar een groot taboe op rust. Bij veel Veilig Thuis-organisaties is 'signalering en aanpak nog volop in ontwikkeling', aldus de inspecties. 

Start hulpverlening
Het tweede puntje van kritiek betreft de tijd die zit tussen aanmelding en begin van hulpverlening. Daar staat 10 weken voor, maar Zuidoost-Brabant gaat daar 2 weken over heen. Kuijpers geeft als redenen de hoge werkdruk en het streven om onderzoeken zorgvuldig te doen. 

De organisatie, gevestigd in Helmond, telt 52 voltijds-arbeidsplaatsen, vervuld door ruim 70 mensen. Die hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 162 zaken in onderzoek genomen. Het aantal meldingen lag op 1162, het aantal adviesvragen op 1023. Onderzoek is 'niet altijd even makkelijk', zegt Kuijpers: "Het is soms pittig om met informanten in gesprek te komen." 

Veilig Thuis is vanaf 2015 verantwoordelijk voor aanpak van zaken als kinder- of ouderenmishandeling, huiselijk geweld en eerwraak.

Veilig Thuis Zuidoost-Brabant is nu op internet bereikbaar via de landelijke website 'vooreenveiligthuis.nl'. Maar komende week gaat de eigen regionale website in de lucht met informatie in 10 talen.