Volledig scherm
© Thinkstock

Verbazing over frauderende ambtenaar Helmond: 'Hoe speelt iemand dit klaar?'

HELMOND - Gedragsregels, ze zijn de laatste jaren populair bij gemeenten. Hele protocollen worden opgesteld en zowel bestuurders als ambtenaren verklaren met een handtekening dat ze zich eraan zullen houden.
Maar leidt dit ook tot minder incidenten? Kijk naar de recente ervaringen in Helmond, waar een hoge ambtenaar van de Interne Dienst ogenschijnlijk eenvoudig fraude kon plegen.

Sjef Jonkers was van 1986 tot 1998 wethouder Stedelijke Ontwikkeling in Helmond. Hij volgt nog altijd hoe zijn stad wordt bestuurd, zit in de raadszaal vaak op de publieke tribune. Wat voor gevoel het nieuws over de ontslagen hoge ambtenaar bij hem opriep? "Enorme verbazing. Ik begrijp werkelijk niet hoe zoiets kan. Rekeningen passeren toch ergens? Ook zo'n man heeft een baas. Er zijn financiële controles. Hoe speelt iemand dit klaar?"

Laakbaar gedrag
Het zou anno nu alleen maar makkelijker moeten zijn om laakbaar gedrag uit te bannen. Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is veel informatie te vinden over zaken als integriteit, het melden van misstanden en bescherming van klokkenluiders. Maar de VNG weet niet of het aantal gevallen van niet-integer handelen bij gemeenten af- of toeneemt. "We hebben daar geen zicht op", aldus een woordvoerster.

Lees vrijdag meer in de Helmondse editie van het ED of in de digitale krant.