Volledig scherm
Interieur van De Cacaofabriek in Helmond.

Verbroedering en nostalgie bij supporters van Helmond Sport

HELMOND - Supporters van Helmond Sport veranderen de Cacaofabriek zaterdagavond in een heksenketel bij de première van de docu 'The Boys are back in town', de documentairefilm over supporters van Helmond Sport.

'Of ik nog weet wie de tegenstander was toen ik de eerste keer naar Helmond Sport ging kijken? Witte gij nog op welke dag gij voor de een na laatste keer vree?'

Gevat
Gevat reageren kunnen ze wel, die Helmond Sport-supporters. Robert Ernst doet op dat vlak niet onder voor de rest, getuige voorgaande quote. Al sinds 1978 is hij een vaste klant op De Braak en hij is op zaterdagavond dan ook van de partij in De Cacaofabriek. Daar treft hij veel van zijn broeders van de Aa-side. Die toveren de anders ietwat steriele Cacaofabriek om tot heksenketel. Met Bengaals vuur en supportersliederen (Forza Helmond, olé olé) doen ze hun dagen in de vakken van de harde kern van Helmond Sport nog eens dunnetjes over.

Verkoelen
Ernst figureert zelf niet in de film. Wél op het witte doek: een dik dozijn makkers van Ernst, waaronder William Verkoelen. Hij is initiatiefnemer van de film en al sinds eind jaren zeventig fervent supporter. Met zijn mede-acteurs wordt hij zo mogelijk met nog meer egards ontvangen dan de voetballers van Helmond Sport, die zich een dag eerder plaatsten voor de play-offs. De rode loper is voor ze uitgerold en op een podium worden ze toegezongen door de Helmondse tiffosi, precies zoals voetballers een kampioenschap op het bordes van een stadhuis vieren.

Broederschap
Een leven lang trouw supporter zijn van Helmond Sport, het dwingt respect af. Vier uur in de bus zitten naar De Langeleegte (Veendam) om Helmond Sport met 5-0 op de kloten te zien krijgen, het hoorde er allemaal bij. Net zoals een beetje kattenkwaad en af en toe een oorvijg. En als vijandige supportersgroepen het op Helmonders gemunt hadden, bleef je staan. Naast elkaar. Daar blijkt het broederschap dan weer uit, legt Verkoelen in de film uit.

Nostalgie
Deze 'een voor allen, alleen voor een-mentaliteit' kenmerkte de harde kern. De verbroedering komt duidelijk naar voren in de film, die door de eenvoud, het gebruik van oude beelden en new wave als achtergrondmuziek nostalgie ademt. En uiteraard die 'grauwte smoel'.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant